1 en 2 oktober 2018; suikerbieten rooien

Suikerbieten rooien

Maandagmiddag 2 oktober tegen half 4 is loonbedrijf Vedelaar uit Nagele begonnen met het rooien van onze suikerbieten. Dit jaar iets meer dan 9 ha suikerbieten, waarvan 3 ha een proefveld is van SESVanderHave. Het ras wat ik gezaaid heb is EvaMaria.
Loonbedrijf Vedelaar rooit met een 6 rijige Grimme 620 Maxtron bietenrooier. De Maxtron is uitgerust met rooiwielen en reinigingsrollen. Tevens heeft de bietenrooier een rups onderstel. In de bunker van de bietenrooier kan ca. 20 ton suikerbieten. Het transport wordt ook verzorgt door loonbedrijf Vedelaar. In de kipwagen kan ook 20 ton suikerbieten.

Dinsdagmorgen is het bietenrooien afgemaakt. Die ochtend was het wel licht regenachtig (3,5 mm), maar de bodem is nog zo droog dat het alleen bovenop de klei wat plakte. Eerst worden mijn eigen ca. 6 ha suikerbieten gerooid, waarna daarna het proefveld vrij word gerooid.
3 oktober moeten de suikerbieten klaar liggen, dan worden ze opgehaald en naar de suikerfabriek van Cosun in Groningen gebracht. Daar worden ze verwerkt tot suiker.