26, 27 en 28 september 2018; aardappel oogst

Aardappels rooien

Onder prachtige rooi-omstandigheden zijn 26, 27 en 28 september 2018 de aardappels op ons bedrijf eruit gerooid. De opbrengst was door de droge en hete zomer van 2018 wel 30% minder, maar ze kwamen mooi schoon de grond uit.

Schatting opbrengst is tegen de 40 ton/ha. Normaal moet gemiddeld 55 ton/ha gehaald kunnen worden.
Artikel over opbrengst proefrooiing

Het ras wat gerooid is de Innovator. Dit ras is uitermate geschikt voor het maken van frites. Vooral snackgiganten zoals McDonalds en de KFC willen dit frietras graag hebben voor hun frites. APF Holland BV uit Dronten verhandelt de aardappels voor mij.

Meer info over het groeiverloop van de aardappels op ons bedrijf.

Samen met twee collega akkerbouwers uit de buurt zetten we de aardappeloogst rond. Zij helpen mij met de oogst en ik help hun met de oogst.We hebben samen in de loop der jaren geïnvesteerd in de aardappelrooimachine en de machines (stortbak, transportbanden) die nodig zijn om de aardappels de bewaring in te krijgen.

De aardappels worden gerooid met een Grimme GZ 1700 aardappelrooier die 2 ruggen aardappels rooit. Voorop de trekker zit een Grimme loofklapper die het loof al zoveel mogelijk afklapt. De aardappelrooier zeeft zoveel mogelijk grond en loof eruit, voordat de aardappel in de kiepwagen terechtkomt. De kiepwagen neemt de aardappels mee naar het erf.


Op het erf worden de aardappels in een stortbak gekiept. De stortbak haalt er ook nog weer veel grond uit.


Om kieming van de aardappels te voorkomen worden de aardappels ook nog behandelt met een kiemremmingsmiddel. Het middel wordt verneveld bovenop de aardappels die over de transportbanden gaan. Door een kiemremmingsmiddel te gebruiken wordt de kwaliteit van de aardappels in het bewaarseizoen gewaarborgd.

Via transportbanden gaan de aardappels netjes de bewaring in. Dat laatste gebeurt met behulp van een hallenvuller. Deze kan van links naar rechts zwenken, in- en uitschuiven en van omhoog en naar beneden gaan, zodat de aardappels op de goeie plek komen te liggen.


De aardappels worden tot april/mei 2019 bewaard in deze aardappelbewaring. De aardappels heb ik bij APF Holland BV in de bewaarpool zitten. APF Holland verkoopt de aardappelen tijdens het bewaarseizoen, met meer aangesloten aardappeltelers, in deze pool. Zo komt er een gemiddelde verkoopprijs uit. Aardappeltelers die langer bewaren krijgen bovenop de gemiddelde poolprijs nog een bewaarvergoeding. Tijdens het bewaarseizoen houdt APF Holland BV, door het meenemen van een aantal aardappels uit de bewaring, het product goed in de gaten. Van deze aardappels wordt een bakmonster genomen, om te kijken of het product nog goed genoeg bakt.

Hoe de bakkwaliteit van de aardappels bepaalt word is in dit artikel te lezen.

De aardappels worden met behulp van een bewaarcomputer van Omnivent bewaard. Deze bewaarcomputer heet de Omnicuro. De aardappels worden gedroogd en in de loop van het bewaarseizoen terug gekoeld naar ca. 7 graden. Door het goed instellen van de Omnicuro bewaarcomputer wordt dit proces geautomatiseerd.