24 augustus 2018; 4e proefrooiing aardappelen, ras is Innovator

4e proefrooiing aardappelen, Innovator

24 augustus 2018 een vierde proefrooiing uit de Innovator aardappelen gehaald. Op 2 verschillende plekken in het perceel heb ik 2 maal 3 meter aardappelrug gerooid. Dit heb ik gedaan volgens de proefrooimethode van de VTA.

VTA staat voor Verenigde Telers Akkerbouw en is een vereniging van, door en voor akkerbouwers. Zij wil haar leden zo breed mogelijk informeren op het gebied van agrarische markten. Het is een non-profit organisatie. De VTA-leden vertegenwoordigen 40% van het Nederlandse consumptieaardappelareaal en eveneens een aanzienlijk deel van het uien- en knolselderijareaal. VTA voorziet telers van markt- en prijsinformatie voor 5 verschillende gewassen: consumptieaardappelen, uien, knolselderij, wortelen en graan. (bron: VTA) Zelf ben ik ook lid van deze vereniging. Later deze zomer organiseert VTA proefrooiingen van o.a. aardappelen en uien onder de leden. De proefrooiing doet de teler zelf. Nu ga ik zelf elke week het groeiverloop bijhouden van onze Innovator aardappelen.

Het ras die ik dit jaar teel is de Innovator. Er word 8,8 ha geteeld in 2018. Dit aardappelras is heel erg geschikt voor het maken van frietjes.
Om te zien hoe de aardappels dit jaar wekelijks op Harrysfarm gegroeid zijn is te zien op de gewasgroei pagina hier.

24 augustus 2018; 4e proefrooiing aardappelen, ras is Innovator 

24 augustus 2018; 4e proefrooiing aardappelen, ras is Innovator

Het perceel is niet beregend.

De aardappelen groeien in een week tijd nagenoeg niet meer. Sommige aardappelplanten zijn al dood. Het onderwatergewicht gemeten door APF Holland is 437 gram. Door de droge zomer is dit onderwatergewicht hoger dan normaal. Normaal is tussen de 360 en 400. Hoe hoger het onderwatergewicht, hoe meer kans dat de aardappel tijdens het rooien kan beschadigen. Het onderwatergewicht meet men door 5 kg aardappelen onder water te wegen. Het onderwatergewicht is meestal ook een maatstaf hoe de bakkwaliteit is van de aardappelen. Bij een onderwatergewicht van beneden de 360 gram worden de frietjes slap en vet. Bij een hoog onderwatergewicht worden de frietjes droger en hard.

Hoe het onderwatergewicht en bakkleur bepaald word is hier te lezen.

Volgende week word het aardappelloof doodgespoten. Zo kan de aardappel na het doodspuitmoment goed in de grond afharden. Het afharden duurt ca. 3 weken, daarna kunnen de aardappelen gerooid worden.

 

24 augustus 2018; 4e proefrooiing aardappelen, ras is Innovator