27 juli 2018; wintertarwe laden van het ras Reform

Wintertarwe laden, ras is Reform

Een paar dagen later dan het ras Graham, is de Reform baktarwe voor het Koopmans project door Post en Haveman voor Agrifirm geladen. Ook deze wintertarwe gaat naar de opslaglocatie Graansloot bij Kampen. De Reform baktarwe wordt apart opgeslagen.
Agrifirm en Koninklijke Koopmans Meelfabrieken te Leeuwarden zijn een paar jaar geleden dit project gestart om duurzame wintertarwe, volgens de zogenaamde Veldleeuwerik systematiek te vermarkten.
Met dit project hopen we met elkaar een meerwaarde te halen uit de teelt. De wintertarwe komt uiteindelijk bij diverse ambachtelijke bakkers in Nederland, die er mooi broodproduct van maken. Bakkers willen zich zo proberen te onderscheiden ten opzichte van de supermarkten. Ik doe inmiddels voor het derde jaar mee.


De opbrengst van de Reform was zeker niet slecht. De opbrengst komt op 10,4 ton/ha bij een vocht % van 12,3 %. Het Hectolitergewicht was zelfs rond de 85. Hoe hoger dit gewicht hoe beter de kwaliteit. Voor baktarwe is het eiwitgehalte ook nog belangrijk. Optimaal is 11 %. Dit wordt later nog bepaald. Afhankelijk daarvan moet nog blijken of onze wintertarwe geschikt is.


Hieronder nog wat artikelen over het Koopmans project.

Bakker enthousiast over Nederlandse baktarwe.

Wim Blom, specialist in brood met Nederlandse tarwe.