14 augustus 2017; eerste proefrooiing aardappelen

Eerste proefrooiing aardappelen

14 augustus de eerste proefrooiing gedaan uit ons Eurostar aardappelperceel. Op 2 verschillende plekken in het perceel heb ik 2 maal 3 meter aardappelrug gerooid. Dit heb ik gedaan volgens de proefrooimethode van de VTA.

VTA staat voor Verenigde Telers Akkerbouw en is een vereniging van, door en voor akkerbouwers. Zij wil haar leden zo breed mogelijk informeren op het gebied van agrarische markten. Het is een non-profit organisatie. De VTA-leden vertegenwoordigen 40% van het Nederlandse consumptieaardappelareaal en eveneens een aanzienlijk deel van het uien- en knolselderijareaal. VTA voorziet telers van markt- en prijsinformatie voor 5 verschillende gewassen: consumptieaardappelen, uien, knolselderij, wortelen en graan. (bron: VTA)

Zelf ben ik ook lid van deze vereniging. Later deze zomer organiseert VTA proefrooiingen van o.a. aardappelen en uien onder de leden. De proefrooiing doet de teler zelf. Nu ga ik zelf elke week het groeiverloop bijhouden van onze Eurostar aardappelen.

14 augustus 2017; eerste proefrooiing aardappelen

De opbrengst is sinds 2013 niet meer zo laag geweest rond dit tijdstip. Ik had door het vroege warme voorjaar een betere opbrengst verwacht. De aardappels kunnen overigens nog wel 4 weken flink groeien.

14 augustus 2017; eerste proefrooiing aardappelen

Hieronder de tabel met opbrengstmetingen van 2012 t/m 2016

14 augustus 2017; eerste proefrooiing aardappelen