1 en 2 augustus 2017; wintertarwe oogst met Breure

Wintertarwe geoogst

Dinsdagmiddag om 17.15 uur is loonbedrijf Breure uit Swifterbant begonnen met het dorsen van de wintertarwe. Na 2 droge dagen kon het dan eindelijk los gaan. Door een aantal malen het vocht gehalte van de tarwekorrel te meten krijg ik inzicht hoe de tarwe per uur droogt.  Het mooiste is dat het vochtgehalte rond de 15 % ligt. Toen we begonnen was het nog 17 %. Naarmate de avond vorderde zakte dit % naar 16 %.  Dit was voor mij acceptabel om te beginnen ook met de nog steeds wisselvallige vooruitzichten van het weer. Boven de 15,5 % betaal je wel droogkosten bij mijn afnemer Agrifirm.

In het begin werd er nog met 1 John Deere combine geoogst. Tegen 21.30 kwam er ook nog een tweede combine bij van Breure. Deze MF combine was ergens anders klaar en kon hier nog even meehelpen. Eerst is de 9 ha wintertarwe van het ras Reform, bestemd voor Koopmans meelfabrieken, geoogst. Later op de avond is er begonnen met de 10,5 ha van het ras Graham.  Rond 23.00 uur zijn we gestopt. De volgende dag is de John Deere combine om 11.30  uur weer verder gegaan. Om 14.45 was de totale 19,5 ha wintertarwe eraf.

Het graan breng ik naar het erf. Daar stort ik het op het plein voor de schuur. Het graan wordt later door Post en Haveman uit Dronten opgehaald. Agrifirm die het graan inkoopt slaat het op bij Graansloot te Kampen.