8 september 2015; laatste proefrooiing aardappelen

8 september 2015; laatste proefrooiing aardappelen

8 september de laatste proefrooiing gedaan uit mijn Innovator aardappelperceel. Door het regelmatig nemen van een proefrooiing kan ik zien hoe de opbrengst en kwaliteit is van de aardappelen. Omdat ik zelf de aardappelen opsla in een bewaring kan ik meteen zien of de aardappels makkelijk in de bewaring passen. Als op den duur de groei er rond eind augustus uit is kan ik bepalen wanneer ik de loofvernietiging ga doen. De aardappels worden meestal eind september gerooid. Het aardappelloof is woensdag 2 september vernietigd. We spuiten het loof met een middel. Na een dag is de groei dan stil gezet en sterft het loof langzaam af. Dit doe ik om de aardappelknol beter te laten afharden. De aardappelknol heeft een paar weken de tijd nodig om af te harden zodat de schil niet meer velt. Dit geeft anders kwaliteitsproblemen en zou de knol tijdens het rooien te veel kunnen beschadigen. De aardappelknol laat ook makkelijk los. Je zou ook het loof natuurlijk kunnen laten afsterven, maar dit duurt te lang. We willen de aardappelen namelijk ook onder goede omstandigheden kunnen rooien. Tevens is een bespuiting tegen de gevreesde aardappelziekte, phytophtora infestans nog steeds nodig. Na de loofvernietiging hoeft dat niet meer.

Hieronder het groeiverloop per week. Goed is te zien dat groei de laatste weken nihil is. Zelfs minder. Het blijft natuulijk wel een momentopname.
Is dit nou een goeie opbrengst ? Voor dit jaar wel. De verwachtiging is dat in Europa door de droge zomer minder aardappels groeien. Gelukkig hebben we hier rond Swifterbant regelmatig wat regen gehad zodat de opbrengst mij niet tegenvalt. Netto 60 ton/ha moet voor dit ras wel mogelijk zijn. Dit jaar zit dat er niet in.

8 september 2015; laatste proefrooiing aardappelen