9 september 2015; proefrooiing uien

9 september 2015; proefrooiing uien

Woensdag 9 september een proefrooiing gedaan van de uien. Hoeveel kilogram uien groeien er per ha. Om een beeld te krijgen van wat ik tijdens de oogst kan verwachten aan opbrengst uien meet ik op 2 plaatsen in het 9,2 ha groot uienperceel 1 strekkende meter over de volledige breedte ( 1,5 meter.). Het loof word boven de bol afgesneden. Tevens worden de nog aanwezige wortels van de ui verwijdert en de aanhangende grond. Ik weeg de hoeveelheid uien in de maat 35-60 mm. En ik weeg de hoeveelheid uien boven de 60 mm. Dit zijn verkoopbare maten. Dit is de monstername die de VTA hanteert. Er word een aftrekpost voor verliezen tijdens rooien, spuitpaden etc van 15 % aangehouden. Na aftrek van die 15 % kom ik nu op een opbrengst van ca. 61 ton/ha (61000 kg/ha).

9 september 2015; proefrooiing uien

49 % is boven de maat van 60 mm. De opbrengst is een klein beetje lager dan in 2014. Dit jaar was geen eenvoudig groeiseizoen. Een koud voorjaar met een trage opkomst en groei tot gevolg, daarna een hete zomer met daarachter aan nog flink wat regen, een zomerstorm en hagel. Tweemaal is dit perceel dit jaar getroffen door lichte hagel. Toch was de stand van de uien goed. Er stonden genoeg planten. Door de nattigheid is het loof wel eerder afgestorven waardoor de grofte (de maat boven 60 mm) me tegenvalt.
Al met al valt me de opbrengst na een vreemd groeiseizoen me nog niet tegen. Nu proberen ze netjes binnen te krijgen. Dat is de volgende stap.

Hieronder de uitslag en de uitslag van de 4 voorgaande jaren.

9 september 2015; proefrooiing uien