9 juli 2015; bijenkast bij akkerrand

9 juli 2015; bijenkast bij akkerrand

Dit jaar staat achter ons bedrijf bij de akkerranden voor het eerst een bijenkast. Imker Marcel van Imkerij de Flevobij uit Swifterbant heeft een bijenkast neergezet bij 1 van de akkerranden op ons bedrijf. Via twitter kwam ik in contact met Marcel. Deze wilde graag een bijenkast plaatsen. Leuk om nu ook echte akkerrandenhoning te maken. Beschermende kleding is nodig om de bijenkast open te maken. Door gebruik te maken van rook worden de bijen rustiger en is de kans dat de bijen steken klein. In de broedkamer wordt volop nektar en stuifmeel afgezet. De honing is in de cellen al goed te zien, maar ook de nieuwe larven (wit doorzichtig) in het midden. De nektar en het stuifmeel is voedsel voor de larven. Hebben de larven voldoende voedsel dan slaan de bijen het teveel aan nektar en stuifmeel op in het hogere deel van de bijenkast. Deze honing wordt later door de imker eruit gehaald.