2 mei 2015; suikerbieten in verschillende stadia

2 mei 2015; suikerbieten in verschillende stadia

Op dit moment komen we op het suikerbietenperceel diverse bietenplantjes tegen in verschillende stadia. 2 weken geleden nog sterk overwogen om het suikerbietenperceel te laten beregenen. De angst was er toen dat er veel bieten niet zouden bovenkomen door de harde kleikorst. Deze kleikorst was gevormd voor het Paasweekend na flinke slagregens met veel wind. Daarna is het flink gaan drogen waardoor de grond aanvoelde als beton. Veel bietjes hadden moeite met doorkomen. De grond begon wel te scheuren, daardoor kwamen nog veel bietenplantjes boven. Twee weken geleden stonden er nog geen 40.000 planten per ha. Een week later stonden er bijna 50.000 planten per ha en nu staan er al op sommige plekken meer dan 60.000 planten/ha. Mede ook door het koude weer groeit het bietje erg traag. Dat is misschien wel een geluk bij een ongeluk, want het plantje heeft veel meer tijd om boven te komen. Op dit moment staan er voldoende planten voor een goeie opbrengst. Normaliter staan er wel 80.000-90.000 planten/ha. Toch zullen er nog steeds planten bijkomen.