12 maart 2015; eerste bemesting wintertarwe

12 maart 2015; eerste bemesting wintertarwe

De wintertarwe heeft een 1e bemesting gehad. De eerste bemesting is in de vorm van kunstmestkorrels gegeven. Met de Case Maxxum van mijn collega met daar achter een Vicon RO-EDW strooier is de kunstmest verstrooid. Ik heb de korrelmeststof KAS Zwavel gebruikt. De korrelmeststof zit verpakt in bigbags van 600 kg. Deze kunnen we met behulp van de heftruck legen boven de strooier. De kunstmest is geleverd door Agrifirm. Kalkammonsalpeter, of kortweg KAS, is een ammoniumnitraat meststof waaraan kalk is toegevoegd. De meststof bestaat uit 27% stikstof, half in ammoniumvorm en half in nitraatvorm. KAS is de meest gebuikte meststof in Noordwest Europa. Vroeger werd er geen zwavel gestrooid in wintertarwe, maar doordat de luchtvervuiling de laatste jaren flink is afgenomen is er via regen ook minder zwavel beschikbaar. Zwavel speelt in de plant een rol in de ontwikkeling van eiwitten, aminozuren en vitaminen en stimuleert de werking van stikstof in de plant. Zwavel heeft op de groei van wintertarwe dus een positieve invloed. Vandaar dat aan KAS Zwavel, zwavel is toegevoegd. We strooien 24 meter breed. De trekker rijdt op GPS (Trimble autopilot). In ongeveer 3 uur is 21 ha wintertarwe gestrooid. De korreltjes liggen nu rondom de wintertarweplantje. Door wat vocht kan de meststof oplossen en de wintertarwe kan dan de meststof opnemen. Later dit jaar volgt nog een bemesting in de vorm van varkensdrijfmest.