18 september 2014; suikerbieten rooien

18 september 2014; suikerbieten rooien

Donderdag 18 september zijn de suikerbieten gerooid. Eerder deze week zijn 15 september al de kopakkers en paden rondom het suikerbietenproefveld gerooid. Ik lever de suikerbieten al enkele jaren in de voorlevering. Dat bevalt me goed. Het land is zo vroeg vrij . Loonbedrijf Vedelaar rooit bij mij de suikerbieten met een 6 rijige Grimme Maxtron bietenrooier en tevens rijden ze de suikerbieten op een hoop. Dit doen ze met een 3 assige Beco kipwagen. Maandag 22 september moeten de suikerbieten klaar liggen.
De bietencampagne 2014 ging op 9 september van start in de twee Nederlandse suikerfabrieken van Suiker Unie, onderdeel van Royal Cosun. Naar verwachting zal deze campagne ongeveer 19 weken gaan duren. Het einde ervan zal daarmee rond 20 januari 2015 uitkomen.
De inschatting op dit moment is dat de suikeropbrengst in Nederland tegen de 15 ton per hectare gaat uitkomen. Dit is nog niet eerder zo hoog geweest. De prognose is dat de Nederlandse suikerfabrieken ongeveer 6,5 miljoen ton bieten gaan verwerken in de komende campagne. De uiteindelijke campagnelengte kan korter of langer uitvallen, mede op basis van de werkelijke gerealiseerde opbrengst per hectare. (Bron:www.cosun.nl)

Eerst word het loof er afgeklapt, daarna de loofkop eraf gesneden en vervolgens word de suikerbiet de grond uitgelicht. Via transport band gaan de suikerbieten omhoog over rollen die de suikerbieten zoveel mogelijk reinigt van de klei. Dan vallen de suikerbieten in de opslagbunker. Doordat de rooier onder alle omstandigheden moet blijven rooien, is deze rooier voorzien van rupsbanden. Achter de rooier lopen nog 2 grote banden. Achterop bij de windmolen ligt een betonplaat. Daar worden de suikerbieten tijdelijk neer gekiept. Rond 22 september worden de suikerbieten opgehaald en gaan ze naar de suikerfabriek.