17 september 2014; door droogte te veel rooibeschadiging aardappelen

17 september 2014; door droogte te veel rooibeschadiging aardappelen

Door de droogte en de slechte situatie van de grond is het rooien van de aardappelen na 1 ronde proberen uitgesteld. Maandagmiddag 15 september rond 3 uur 1 rondje aardappelen gerooid om te kijken hoe het rooien ging. We zagen direct al aan de grond op de rooimat dat het wel eens tegen kon vallen met de kwaliteit van het gerooide product. Op de mat liggen veel kleine maar ook grotere kluiten klei. De aardappelen daarentegen zijn brandschoon. Vooral deze kluiten veel schade aan de kwetsbare aardappel. Door de harde klei met scherpe puntjes komen er lichte beschadigingen aan de aardappel. Hierdoor word een partij aardappelen door de industrie afgekeurd. De aardappelen gaan naar de fritesindustrie. Wil de consument een mooi frietje op het bordje dan moeten er geen zwarte/bruine punten aan het frietje zitten. We gaan voor kwaliteit. Om de beschadingen goed te kunnen zien is het beter om zeker een dag te wachten voordat de aardappelen beoordeelt worden. De aardappelen worden via APF Holland uit Dronten afgenomen. Deze hebben een kwaliteitslokaal waar ze de aardappelen in een wastrommel wassen. Na het wassen is aan de oppervlakte al snel een beschadiging waar te nemen.

Wat te doen ? Er zijn eigenlijk maar 2 opties en dat is wachten op regen (minstens 10 mm) of beregenen. Regen zou het mooiste zijn maar dat heb ik niet in de hand. De vooruitzichten zijn droog weer, op misschien een onweersbui na aanstaande vrijdag. Ik heb de knoop doorgehakt en een beregeningshaspel besteld. Aangezien er na mij ook nog 2 collega’s moeten rooien. Loonbedrijf Gebr. De Lange uit Swifterbant gaan de aardappelen vanavond (17 september) beregenen. Achteraf weet ik later pas waar ik goed aan gedaan heb. Misschien toch wachten op regen. Je moet een keer een beslissing nemen. Een voorstander van beregenen ben ik niet, maar nu ga ik toch overstag.
Veel akkerbouwers in Flevoland lopen dit jaar tegen het zelfde probleem op. Akkerbouwers die vorige week door gerooid hebben ondervinden al problemen met een slechte partij aardappelen in de bewaring. Dat probeer ik te voorkomen. Inmiddels draaien er al wat haspels. 15 mm beregenen zou voldoende moeten zijn om de volgende dag onder veel betere omstandigheden te kunnen rooien. Word vervolgd.