1 en 2 augustus 2014; wintertarwe oogst

1 en 2 augustus 2014; wintertarwe oogst

Het is eerste akkerbouwgewas op Harrysfarm is geoogst, de wintertarwe. Een ongekend mooi warm voorjaar en erachter aan een warme julimaand heeft er voor gezorgd dat de wintertarwe erg vroeg oogstrijp is. Onder prachtige droge omstandigheden is de tarwe gedorst. Donderdagmiddag tegen 17.30 uur kwam Loonbedrijf Breure met de grote John Deere 97801i combine en 7,5 meter breed maaibord aan op Harrysfarm. Het stro word direct verhakseld. Deze stro verkoop ik niet meer omdat de bodem erg dankbaar is voor de vele organische stof die in stro zit. Achter de combine zit een verhakselaar die het stro kapot slaat. Dit geeft wel een flinke stofwolk. Elke ronde die de combine rijdt (totaal ca. 550 meter) word de tarwe gelost in de wagen. Al rijdende word de tarwe gelost. Dit levert flinke tijdwinst op. Bij de windmolens liggen betonplaten (gebruikt bij opbouw windmolens) deze kan ik gebruiken om de wintertarwe tijdelijk op te slaan. De tarwekorrels zien er dit jaar kwalitatief mooi uit. Zaterdagochtend 2 augustus is het dorssen weer hervat om 10 uur. Om 14.00 uur was de totale 19 ha geoogst.

Hieronder een animatie van hoe een combine werkt.

Zaterdagmiddag bij Agrifirm in Dronten even een vocht monster genomen. 13,9 % ongekend laag. Boven de 15,6 % moeten we droogkosten betalen aan afnemer Agrifirm. Het hectoliter gewicht is 76,2 kg/hl. Ook dat is goed. Hoe hoger dit getal hoe zwaarder de tarwe en kwalitatief beter de tarwe is. Ik verkoop de tarwe dus aan Agrifirm. De tarwe heb ik in de basispool zonder voorschot.
Meer info over deze basispool.

Vroeger moesten we de wintertarwe naar vestigingen van Agrifirm in Swifterbant en later alleen Dronten brengen. Nu word de tarwe kostenloos af erf opgehaald. Dit scheelt ons ook heel veel tranport over de weg.
Meer info over af erf afleveren.
Uiteindelijk word binnen een week de tarwe opgehaald en gaat naar Graansloot te Kampen. Hier wordt alle graan van Agrifirm uit o.a. Flevoland opgeslagen. Over de opbrengst kan ik nog niet veel zeggen. Maar schat de opbrengst wel boven de 10 ton/ha in.