1 april 2014; Suikerbieten proefveld gezaaid

1 april 2014; Suikerbieten proefveld gezaaid

SES van der Have uit Rilland heeft 30 maart en 1 april het suikerbietenproefveld ingezaaid. Het is inmiddels het 5e jaar dat er tussen mijn eigen suikerbieten een proefveld van SES van der Have word aangelegd. Jaarlijks worden duizenden combinaties suikerbieten uitgeprobeerd op diverse proefvelden door het land. Dit gebeurt op verschillende soorten grond waaronder klei, dalgrond en zand. Er word gekeken naar de opbrengst, suikergehalte maar ook naar schieterresistentie, zaadkwaliteit en oogstbaarheid. Transportbedrijf Van Wieren uit Emmeloord heeft de speciale proefveld zaaimachine vrijdagochtend 28 maart gebracht. Maandagochtend 31 maart werd de zaaimachine verder ingesteld op het erf door medewerkens van SES van der Have uit Rilland.

Het zaaien van het proefveld gebeurt met een pneumatische zaaimachine die zo ingericht is dat elk zaadje op precies dezelfde afstand gezaaid word. Tussen alle proeven worden zogenaamde rijpaden ingezaaid. Dwars daarop word het proefveld gezaaid. De witte streep geeft aan wanneer de man op de zaaimachine een knop moet indrukken zodat er een proef gezaaid kan worden. Elk zakje is weer een proef (plot). Het zakje word leeg gegooid in de trechter op de zaaimachine. Na elk proefje (plot) word het zaaielement automatisch leeggezogen. Het zaad word opgevangen in een opvangbakje. Zo kan men zonder vermenging het volgende proefje zaaien. De zaaimachine rijdt sinds 3 jaar op GPS van SBG.


 

Video proces bietenzaad door SES Van der Have.