2 april 2014; suikerbieten zaaien

2 april 2014; suikerbieten zaaien

Nadat gisteren (1 april) het suikerbietenproefveld is gezaaid, heeft Gerd Speelman van loonbedrijf De Waard uit Biddinghuizen het perceel met mijn 7 ha eigen suikerbieten vol gezaaid.Dit jaar zaai ik het ras Kodiak van SES van der Have. De zaaimachine zaait 12 rijen breed. Dus 12 voorraadbakjes. Tussen elke rij zit 50 cm. In de rij worden de suikerbietenzaadjes om de 20 cm gezaaid. Dit is de ideale afstand om tot een optimale opbrengst komen. Dan moeten wel alle zaadjes opkomen. Doen ze dat, dan komen er 100.000 planten/ha op. Dat is afhankelijk van het weer en of de zaadjes wel goed opkomen. Afwachten nog. Eerst even overleg met Gerd Speelman waar de suikerbieten komen. Doordat er al een proefveld in het perceel ligt moet de chauffeur van de bietenzaaier goed weten hoe hij perceel verder moet inzaaien. Omdat Loonbedrijf De Waard de GPS op andere trekkers gebruikt dan deze is het om een begin te maken noodzakelijk om eerst het perceel uit te zetten met zogenaamde rood witte sjalonstokken. De eerste suikerbietenrij komt op 50 cm uit de kant van de sloot. Om dan recht te beginnen worden er om de ca. 100 meter een paar sjalonstokken uitgezet. De chauffeur kan met het midden van de trekker recht op de sjalonstok afrijden. Dat word dan de eerste rechte gang. Tot de chauffeur bij de sjalonstok is haal ik de sjalonstok weg en rijd de chauffeur door naar de volgende totdat hij op het einde is. Daar keert hij. Door een markeurstreep door de grond te trekken kan de chauffeur bij de volgende ronde hier op rijden. Een goeie concentratie is hiervoor nodig.

Tegenwoordig met GPS hoeft de chauffeur niet meer zelf te sturen. Voor Gerd de chauffeur heeft GPS een andere benaming namelijk Gerd Poot Scheef ;-). Er wordt een gleuf getrokken waar het zaadje invalt. Het zaadje word aangedrukt op de vochtige grond en daarna word het geultje dicht gemaakt. Rond half 2 in de middag zaten de suikerbieten erin. Met dit groeizame weer kunnen ze over ca. 2 weken bovenstaan.


Hieronder een korte video van het zaaien van de suikerbieten.