17 maart 2014; zaaibedbereiding uienland

17 maart 2014; zaaibedbereiding uienland

17 maart 2014, ruim 2 weken eerder dan in 2013, heb ik het zaaibed van het uienperceel met de sneleg klaargemaakt. Het is inmiddels al een paar weken nagenoeg droog waardoor de akker al goed opgedroogd is. Via o.a. twitter, Facebook en andere media heb ik vernomen dat de zaaibedbereiding dit jaar uitermate moeizaam verloopt. We hebben na een natte herfst en zachte winter bijna geen vorst gehad. Door een vorstperiode knapt de kleigrond namelijk goed op, waardoor een mooi fijn zaaibed is te maken. Suikerbieten- en uienzaad hebben dat namelijk nodig om goed te kunnen kiemen. Dit jaar verloopt dit heel anders. De klei is keihard. Als je erover heen loopt lijkt het of de grond bevroren is maar dat is natuurlijk niet zo. De machine die de zaaibedbereiding goed moet doen heeft flink werk om het er nog een beetje op te laten lijken. Het zaaibed is na een eerste bereiding namelijk erg kluiterig. Voorop de trekker hangt een Steketee Combirol. Dit jaar de nieuwe aanwinst op ons bedrijf. Deze combirol doet een voorbewerking. De Combirol zorgt voor een eerste bewerking van de geploegde grond, waarna de combinatie achter de tractor de grond verder zaaiklaar maakt. Meer info over de Combirol. De trekker waarmee gewerkt word is een Steyr 6140 CVT. Dit is een 6 cilinder trekker van ongeveer 140 pk. Ik rijdt met een snelheid van 11 km/uur. Net achter de trekker hangt een Rumptstad terracompactor. De Terracompactor drukt de grond tussen de trekkerwielen aan, waardoor een uniform aangedrukt zaaibed ontstaat. Meer info over de terracompactor.

Achter de terracompactor hangt de Steketee Maxisprint. Deze zogenaamde sneleg maakt het zaaibed verder af. Normaliter moet nadat deze machine zijn werk gedaan heeft het zaaibed zaaiklaar zijn. Door de harde bovengrond lukt het dit jaar niet in 1 keer en moet er nog een tweede keer over dezelfde akker gereden worden met deze combinatie. Meer info over de Steketee Maxisprint.

17 maart 2014; zaaibedbereiding uienland

Overleg met mijn vader en Han van loonwerker Breure uit Swifterbant (zaait de uien) over de te volgen tactiek. En dat is nogmaals een keer bewerken. Vorig jaar was de klei door de vorstperiode prachtig. De grond viel toen als stof uit elkaar. Zo is elk jaar weer heel anders en moeten er dit jaar andere tactisch beslissingen genomen worden.