18 en 19 maart 2014; uien zaaien

18 en 19 maart 2014; uien zaaien

18 en 19 maart zijn de uien gezaaid. Loonbedrijf Breure uit Swifterbant zaait voor mij de uien. 2 weken eerder dan vorig jaar kunnen de uien gezaaid worden. Voordat de uienzaaimachine kwam ben ik in de ochtend voor de tweede maal met de sneleg het land opgegaan om het zaaibed voldoende fijn te krijgen. De zaaimachine (4,5 meter breed) zaait 3 bedden van 1,5 meter. De zaaimachine heeft 15 elementen, 5 elementen per bed. Ik zaai voor de derde achtereenvolgende maal het ras Hypark van Bejo zaden. Per ha verzaai ik 4,1 eenheid. Dat zijn meer dan 1 miljoen uienzaden per ha. Met behulp van GPS word er kaarsrecht gezaaid. De zaaidiepte wordt beoordeeld. Het uienzaadje moet niet te diep maar wel op vaste ondergrond gezaaid worden. Dat blijft een kunst. De zaaidiepte is ca. 1,5-2 cm. Met nog 2 ha te gaan zorgde 5 mm regen in de avond ervoor dat we pas de volgende middag (19 maart) het zaaien konden afmaken. Dit jaar ook nog een paar eenheden verzaaid voor Seminis en Taki. Dit zijn 2 zaadbedrijven die ook graag hun nieuwe rassen in de praktijk willen zien groeien tussen bestaande rassen zoals bij ons, Hypark. Het duurt meestal ca. 3 weken voordat de eerste uitjes boven komen.