12 maart 2014; strooier test

12 maart 2014; strooier test

R&D Strooier-afstel en advies heeft woensdagmiddag onze 6 jaar oude Vicon RO-EDW kunstmeststrooier getest en gekeurd. Om de 4 jaar laten we de kunstmeststrooier keuren. Dave Ryan van R&D strooier-afstel en advies is langs geweest om de keuring uit te voeren. Om de 4 jaar laten we de kunstmeststrooier keuren. Dave Ryan van R&D strooier-afstel en advies is langs geweest om de keuring uit te voeren. Eerst heeft Dave Ryan de strooier visueel beoordeelt. De strooier ziet er nog prima uit.

Hoe werkt de Vicon strooier:
De RO-EDW is de grootste weegstrooier uit het RotaFlow programma. Het frame is versterkt waardoor er een grote inhoud mogelijk is. De strooier is zeer gemakkelijk in te stellen via de Flow Pilot. De werkbreedte wordt bepaald door het toerental van de strooischijf. Dit wordt gerealiseerd door het “haas/schildpad”principe. De RO-EDW heeft een driehoekig strooibeeld door het gebruik van 8 schoepen per schijf. De RO-EDW maakt tijdens het strooien continue een automatische afdraaiproef, zonder dat u hoeft te stoppen. Op deze manier houdt de RO-EDW de dosering in kg/ha constant ongeacht variaties in luchtvochtigheid en kunstmesteigenschappen. (Bron: Vicon )

Na de visuele inspectie buiten zijn we naar binnen gegaan. Onder het genot van een bakkie koffie heeft Dave Ryan binnen, alle facetten van het goed verstrooien van kunstmest gepresenteerd. Inspirerend en verhelderend. Erg belangrijk voor het goed verstrooien van kunstmest is om te weten om wat voor soort kunstmest het gaat. Met dit instrument word de fractie van kunstmest in % gemeten. Door wat kunstmest uit de bigbag te halen en vervolgens de kunstmest volgens de handleiding in de fractiemeter te doen kan men de fractie bepalen. Vervolgens schudden tot de korreltjes goed door de verschillende zeeflaagjes gaan. (Zeefjes met verschillende diameter)

Met behulp van het handboek van Vicon kan met de fractiemeter de goeie instelling van de kunstmeststrooier verkregen worden. Dit kan ook met de speciaal gemaakte app van Kverneland. De strooitabellen applicatie geeft direct toegang tot de meest geupdate testresultaten van kunstmest. In slechts enkele stappen, zal de applicatie je leiden naar de juiste instellingen voor je Vicon strooier, op elk moment van de dag, waar je maar wilt voor bijna elke voorkomende kunstmestsoort. Ideaal dus. Het boek gebruik ik daardoor eigenlijk niet meer. Als akkerbouwer wil je dat de kunstmest goed verdeeld op de goeie plek komt, waardoor het gewas de kunstmest optimaal kan benutten. Een goeie tip van Dave Ryan is om bij aankomst van kunstmest op het erf, de kunstmest eerst met de fractiemeter te controleren. Want er zit nog wel eens verschil in kunstmest. Is de fractie niet goed (bijvoorbeeld teveel poeder) dan is de kunstmest moeilijker te verstrooien en dat gaat ten koste van het gewas. De kunstmest is duur en dus verwacht de akkerbouwer een goed product.

12 maart 2014; strooier test