8 maart 2014; stikstof gestrooid op wintertarwe

8 maart 2014; stikstof gestrooid op wintertarwe

Zaterdag 8 maart 2014 heb ik de wintertarwe bemest. Het is de eerste bemesting van het seizoen.
De wintertarwe wordt bemest met de minerale meststof, KAS Zwavel. In deze meststof zit o.a. stikstof wat belangrijk is voor de groei en zwavel. Zwavel speelt in de plant een rol in de ontwikkeling van eiwitten, aminozuren en vitaminen en stimuleert de werking van stikstof in de plant. Doordat de laatste jaren de industrieën schoner zijn geworden is er minder uitstoot van zwavel. Het regenwater is schoner geworden en de planten hebben daardoor juist weer wat gebrek aan zwavel. Wintertarwe kan in het voorjaar wat zwavelgebrek krijgen. Vandaar dat dit element aan KAS word toegevoegd. Bij de overige gewassen op mijn bedrijf speelt zwavel een mindere grote rol. Ik strooi met een Vicon kunstmeststrooier . Deze strooier heb ik in eigendom met 2 andere akkerbouwers. De meststoffen geleverd door Agrifirm zitten in bigbags van 600 kg. De bigbag pak ik op met de heftruck en hang deze boven de strooier. De bigbag snij ik open met een zakmes. De bigbag met meststof loopt zo leeg in de strooier. De lege zakken gaan weer retour naar Agrifirm. Ik strooi de meststof 24 meter breed. Met 1 bigbag kan ik 1 ronde strooien. Er zou nog een bigbag leeg gemaakt kunnen worden in de strooier. Maar dan word de combinatie trekker/strooier zwaarder en krijg je diepere rijsporen. Dat wil ik voorkomen. De strooier heeft ISObus waardoor via een kabel van strooier naar de trekker allerlei instellingen gemaakt kunnen worden en er kunnen diverse gegevens uitgelezen worden. De hoeveelheid kilogram en breedte kan bijvoorbeeld ingevoerd worden. Tevens rijdt ik op GPS, daardoor kan ik recht rijden. De trekker stuurt automatisch via gps signalen. Ik rijd met de Trimble Autopilot van Agrometius. De wintertarwe heeft voor de groei en optimale opbrengst nog niet genoeg aan deze eerste bemesting. Als de wintertarwe over enkele weken wat groter is word de wintertarwe nog bemest met varkensdrijfmest.

Dit jaar komt er in een perceel wintertarwe al vroeg gele roest voor, een schimmelziekte in wintertarwe. Deze ziekte kan schade aan het gewas geven.
8 maart 2014; stikstof gestrooid op wintertarwe