29 januari 2014; Steketee combirol

29 januari 2014; Steketee combirol

De nieuwe aanwinst voor komend seizoen is gearriveerd op Harrysfarm, een Steketee Combirol geleverd door LMB De Nieuwstad uit Lelystad. De Steketee combirol gebruik ik in combinatie met de vorig jaar aangeschafte Steketee Maxisprint om suikerbieten- en uienland zaaiklaar te maken. Op dit moment gebruik ik voorop de trekker nog een Cappon sneleg, maar deze is inmiddels al een aantal jaren oud en tevens te licht voor de trekker die er nu voor heb staan. De combinatie is 3 meter breed. De Combirol zorgt voor een eerste bewerking van de geploegde grond, waarna de combinatie (Steketee Maxisprint) achter de tractor de grond verder zaaiklaar maakt. De machine bestaat uit een frame met verstelbare driepuntsbok, stelen met 30 cm beitels, Steketee hoekijzerrol en een egalisatiebalk. Zowel de stelen als de egalisatiebalk zijn in diepte verstelbaar. Wanneer men de egalisatiebalk wat dieper instelt, wordt de grond in de ronddraaiende hoekijzerrol geworpen, met als resultaat een bijzonder verkruimelende werking. Aan de voorzijde van de machine is een buizenrol gemonteerd. Dit is een 9 buizen diameter 50 cm, in hoogte verstelbaar. Van deze machine gaan we de komende jaren nog veel plezier beleven.

Hieronder de video hoe het zaaiklaarmaken van de grond afgelopen jaar (2013) ging. Met voorop de Cappon sneleg en achterop de Steketee Maxisprint.