18 oktober 2013; aardappels van collega gerooid

18 oktober 2013; aardappels van collega gerooid

De aardappels bij mijn collega zijn eruit. Met hulp van loonbedrijf De Waard en Breure zijn ze er uitgerooid.
Door het zeer natte weekend van 12 en 13 oktober met in totaal 50-60 mm en de niet al te beste weersvoorspelling op de lange termijn in het vooruitzicht heeft mijn collega besloten om de loonwerker in te schakelen. Tevens is het ras wat we nog moesten rooien, Markies, 1 van de moeilijkste te rooien aardappelrassen. Dat komt vooral door het loof. De Markies vormt veel loof dat de rooier moeilijk kan verwerken. De loonwerker heeft rooimachines die 4 rijen tegelijkertijd rooien dat scheelt een hoop tijd. Donderdagmorgen kwam er een AVR Puma bunkerrooier en een dag later werd er gerooid met een Grimme 4 rijige wagenrooier. In 2 dagen tijd hadden we de 10 ha gerooid, terwijl we met onze eigen 2 rijige wagenrooier daar 4 dagen voor nodig zouden hebben. Inmiddels heeft het zaterdagavond 19 oktober alweer 9,4 mm geregend. Achteraf was dit een goeie beslissing.

18 oktober 2013; aardappels van collega gerooid