22 oktober 2013; 1e perceel wintertarwe gezaaid

22 oktober 2013; 1e perceel wintertarwe gezaaid

Het eerste wintertarwe perceel van 9 ha is dinsdag 22 oktober gezaaid. Een week eerder dan in 2012. Deze wintertarwe is gezaaid in het perceel waar de aardappelen zijn geoogst. Door de regen konden we nog niet zo gauw dit perceel inzaaien. Dinsdag zou een mooie drogende zonnige dag worden dus ben ik samen met mijn collega begonnen. En dat ging net. We hebben wel eens onder betere omstandigheden gezaaid maar goed op den duur moet je een beslissing nemen. Eerst heeft mijn collega met zijn Case trekker het aardappeland losgetrokken met een 3 meter brede Kongskilde triltandcultivator. Zo kan de grond wat beter opdrogen. Even een uurtje wachten zodat de grond wat opgrijst waardoor de klei tijdens het zaaien wat minder plakt. Ik zaai dit jaar het ras Henrik. Dit is een ras van Limagrain. Agrifirm levert het zaaizaad. Per ha heb ik ongeveer 175 kg gezaaid. Het duizendkorrelgewicht is 52 gr. Dit jaar heb ik samen met mijn collega geinvesteerd in een nieuwe zaaicombinatie, een Lemken Zircon rotorkopeg met daarop gebouwd een Lemken Saphir nokkenradzaaimachine. Vorig jaar hebben we de zaaimachine als demo al uitgetest bij collega en dat is erg goed bevallen. Landbouwmechanisatie bedrijf Van Arendonk uit Dronten heeft de zaaicombi aan ons verkocht. Door het warme deze week kiemt de eerste tarwe al na een paar dagen. Donderdag ook nog bij collega geprobeert te zaaien maar dat was nog te nat. Wachten tot droger weer. Zelf moet ik ook nog de akker waar de suikerbieten stonden inzaaien. Een deel van dat land is nog te nat om te ploegen. Ook hier moeten we nog geduld mee hebben.