4 oktober 2013; uitgeregend tijdens het aardappelrooien

4 oktober 2013; uitgeregend tijdens het aardappelrooien

Na enige rooierfrustratie hebben we ruim een dag later dan gepland een begin gemaakt met het rooien van de aardappelen. De planning was om dinsdagmiddag 1 oktober te beginnen. Dan zouden de aardappelen donderdag er uit kunnen zijn, maar het liep allemaal anders. In de winter had de rooier nog een grote onderhoudsbeurt gehad bij mechanisatiebedrijf Weevers. Dus vol goeie moed koppelde mijn collega de rooier aan de trekker. Even alle functies testen, maar wat bleek de afvoerband van de rooier ( deze voert de aardappelen van de rooier in de kiepwagen ) draait de verkeerde kant op. En ook andere functies werkten niet. Mechanisatiebedrijf Weevers gebeld en monteur is gekomen. Deze kon de storing niet terplekke verhelpen. Ik heb de rooier naar mechanisatiebedrijf gebracht. Daar is monteur verder gaan zoeken. De rooier , een Grimme GZ 1700, zit vol met electronica. Dus is het lang zoeken naar de oorzaak. Alles werd er aangedaan om de rooier weer goed werkend te krijgen. Woensdagochtend kwam er een monteur van Grimme bij. Uiteindelijk konden we rond 15.00 uur de rooier ophalen. Wat de oorzaak van de storing is geweest blijft gissen. Misschien is het een soort van inductie geweest waar door alles is ontregeld. Na nog wat opstart problemen ging het rooien perfect. De aardappelen komen brandschoon uit de grond. Met ca. 6 km/uur konden we rooien. Normaal rijdt je wel wat langzamer. Met 5 man kunnen we de aardappeloogst rondzetten. 1 trekkerchauffeur op de rooimachine, 2 trekkerchauffeurs voor de kipwagens, 1 die in de schuur blijft en 1 man die het land lostrekt met de woelpoot.

De kipwagen stort de aardappelen in de stortbak. De aardappelen worden via brede band omhoog gevoerd daar komen ze over een rollenset die de losse grond en te kleine aardappelen (beneden ca. 35 mm) verwijdert. De grond en te kleine aardappelen komen op een transportband en komen dan in een kiepwagen terecht. Vanaf de stortbak vervolgen de aardappelen hun weg via transportbanden naar de opslag. Daarbij worden grote valhoogtes zoveel mogelijk beperkt. Door te hoge valhoogtes kunnen de aardappelen beschadigingen en kan er stootblauw ontstaan. Uiteindelijk komen de aardappelen op de zogenaamde hallenvuller. Deze legt de aardappelen mooi weg in de opslag. De hallenvuller zwenkt van links naar rechts en kan omhoog en omlaag en is ook nog in en uit te schuiven. Met een speciale afstandbediening kan de hallenvuller bedient worden. Mijn vader, Geert, trekt direct na het rooien, de trekkersporen die ontstaan zijn tijdens het rooien, goed los met de woelpoot. Erg belangrijk zeker na de vele regen die er gevallen is vrijdag 4 oktober. Helaas is de opslag nog niet volgekomen, omdat in de nacht van donderdag op vrijdag regen roet in het eten gooide. Uiteindelijk 22,6 mm neerslag. Dat is te nat om te rooien. Hadden we nou geen troubles gehad met de rooier dan waren ze er makkelijk voor de regen uit geweest. Zondag, 6 oktober gaan we weer verder met rooien en als het meezit zijn ze tegen de avond eruit. Door de regen zal de rooisnelheid wel wat lager zijn. Als onze aardappelen eruit zijn gaan we verder rooien bij mijn buurman. Gelukkig blijft het volgende week nog droog.

4 oktober 2013; uitgeregend tijdens het aardappelrooien

Woelen.