6 oktober 2013; aardappelen eruit

6 oktober 2013; aardappelen eruit

De aardappelen zijn eruit. Om 17.00 vanmiddag rolden de laaste aardappelen van oogst 2013 in de opslag. Door de natte vrijdagochtend, toen er in totaal 22,5 mm regen viel in een korte tijd, hebben we het rooien 2 dagen stil gelegd. En dat was goed te merken. Donderdag rooiden we nog met een snelheid van 6 km/uur, vandaag begonnen we met 3,6 km/uur. Naarmate de dag vorderde werd de snelheid van het rooien opgevoerd naar boven de 4 km/uur. De aardappelen zijn wel wat viezer. Voor het bewaren geeft dat niet. Een beetje klei is niet erg. De aardappel is zo beter beschermd tegen beschadigingen. In de kipwagen zit een zogenaamde “valbreker” die de eerste aardappelen opvangt in een zacht kleed. Heb je geen valbreker dan zouden de aardappelen te hard vallen op de bodem van de kipwagen. De aardappelrooier verlaat Harrysfarm en gaat morgen weer verder bij onze buurman. Ook de transportbanden hebben naar de buurman gebracht. Daar moet nog 12 ha van het ras Leonardo gerooid worden. Als die eruit zijn hebben we nog 10 ha aardappelen van het ras Markies te rooien bij andere collega buurman.