2,3 en 4 april 2013; zaaibed maken

2,3 en 4 april 2013; zaaibed maken

Dinsdag 2 april begonnen met het zaaiklaar maken van de suikerbieten akker. Woensdag 3 april ook de uienakker zaaiklaar gemaakt. Dit jaar doe ik dit voor het eerst met een sneleg achterop de trekker. Het merk sneleg wat ik gekocht heb is een Steketee Maxisprint geleverd door Mechanisatiebedrijf De Nieuwstad uit Lelystad. Samen met de Nieuwstad hebben we de sneleg afgesteld om een goed zaaibed te maken. Door de droge koude maand Maart is de grond droog en valt heel mooi uit elkaar. Misschien wel te mooi. Bij veel regenval na zaaien zou deze mooie grond makkelijk kunnen verslempen. Maar grover weg leggen is dit jaar niet mogelijk. Ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken .Voorop de trekker werk ik al jaren met een Cappon sneleg. Deze doet het voorwerk, de Steketee Maxisprint maakt het zaaibed helemaal zaaiklaar. Tussen de trekker en de Steketee Maxisprint heb ik nog een Rumptstad aandrukrol zitten. Samen met de trekkerbanden zorgt deze drukset er voor dat de grond egaal aangedrukt word zodat het zaaizaad goed op de vaste vochtige grond kan worden gelegd. Net achter de trekker de Rumptstad drukset. Daar achter de Steketee Maxisprint. De werkbreedte van deze combinatie is 3 meter, en met een snelheid van rond de 9 km/uur kun je veel oppervlakte zaaiklaar maken. De uien en suikerbieten worden 4,5 en 6 april gezaaid.