29 maart 2013; bemesten uien- en suikerbietenland

29 maart 2013; bemesten uien- en suikerbietenland

Na een reeks van winderige koude dagen ging vanochtend (29 maart) dan eindelijk de wind liggen. Ideaal om kunstmest te strooien op uien en suikerbietenland. Eerst begonnen met het uienland. Hierop heb ik het kunstmestssoort Entec met een gehalte van 26 % stikstof per kg gestrooid. Het voordeel van Entec is dat de stikstof langzaam vrijkomt. Aangezien uien in het begin van de groei nog weinig stikstof nodig hebben is dat ideaal. De stikstof komt langzaam vrij en spoelt niet zo gauw uit en word als de ui het nodig heeft opgenomen. Ik heb 300 kg per ha verstrooid. Later in het seizoen als de uien meer loof vormen en de bolgroei ook gaat beginnen strooi ik nog de meststof KAS (kalkammonsalpeter) bij. Ik strooi de kunstmest 24 meter breed. In de strooier neem ik maximaal 1200 kg kunstmest mee. Door te rijden op GPS kun je mooi recht rijden. Na het uienland heb ik ook de akker waar de suikerbieten komen bemest. Dit heb ik gedaan met KAS (Kalkammonsalpeter). Er is 450 kg/ha gestrooid. Dit is voldoende voor de suikerbieten om het hele groeiseizoen op te groeien. Door het koude weer heb ik ondanks dat de grond al droog genoeg is het zaaien nog even uitgesteld tot na de Pasen.