25 maart 2013; bandenwissel

25 maart 2013; bandenwissel

Net zoals bij de Formule 1 moet ook de akkerbouwer wel eens wat banden wisselen. In dit geval worden de banden verwisseld van de Steyr 6140 CVT. Deze trekker gaat het akkerland zaaiklaar maken voor suikerbieten en uien. Aangezien de trekkers steeds zwaarder worden krijgt de bodem een hoge belasting te verduren. Daarom worden er speciaal voor in het voorjaar bredere banden omgezet. In het najaar komen er weer andere banden om. Deze banden geven meer trekkracht wat weer belangrijk is voor diepere bewerkingen zoals woelen en ploegen. De voorjaarsbanden zijn dus breder. Zodat het gewicht beter verdeeld word over de bodem. De druk in zo’n band kan ook veel lager gezet worden. Hoe lager hoe beter. De banden zet ik op een druk van rond de 0,5 -0,6 Bar. De bodem word zo minder verdicht. Daardoor kan een jong kiemend zaadje straks tijdens de groei beter door de grond wortelen. Het typeband is een Michelin 650 mm brede band (XM 650/65 R38). De heftruck is een goed hulpmiddel om de zware banden bij de trekker te krijgen. Met de luchtsleutel draaien we de bouten los en na de bandenwissel weer vast.