1 oktober 2012: eerste bieten gerooid

1 oktober 2012: eerste bieten gerooid

Maandag 1 oktober zijn de eerste suikerbieten gerooid op Harrysfarm. Helaas door de regen is het bietenrooien uitgesteld tot het weer droog is.

Het is voor het derde jaar dat ik een proefveld suikerbieten heb van SES van der Have. Dit jaar iets minder plots,namelijk 1980. Deze zijn 6 meter bij 1,5 meter groot. Het proefveld ligt tussen de praktijkbieten in. Om het proefveld vrij te maken moeten eerst een deel van de praktijkbieten gerooid worden. Dit doet loonbedrijf Vedelaar elk jaar voor SES van der Have. Ook dit jaar kwam Vedelaar weer met de Grimme 6 rijige bietenrooier.

1 oktober 2012: eerste bieten gerooid

Foto 2011

Hieronder video van de Grimme bietenrooier. Deze is vorig jaar op Harrysfarm gefilmd:

1 oktober 2012: eerste bieten gerooid

Deze suikerbieten werden op een hoop gereden en worden rond 13 oktober door de suikerfabriek opgehaald.

Donderdag 11 oktober word het restant van het bietenperceel gerooid. En gaan deze bieten gelijk met de eerst gerooide bieten. Alle bieten zijn dan gerooid. Nu het proefveld vrij gerooid is kan SES van der Have de proeven met een speciaal voor proeven vervaardigde bietenrooier de bieten rooien.

1 oktober 2012: eerste bieten gerooid

De proefveldbietenrooier neemt 3 rijen suikerbieten mee.

In de bietenrooier word elk bietenproef gewogen, gewassen, gesneden en er worden monsters uitgehaald. Deze monsters worden ingevroren en later dit jaar bemonsterd op o.a. suikergehalte, winbaarheid. Het restant van de gesneden bieten worden afgevoerd via containers naar de suikerfabriek.

Hieronder een video van het rooien van de bieten van het proefveld.