28 september 2012: aardappelen eruit

Aardappels rooien

Vrijdagmiddag 28 september rond 15.00 waren de aardappels eruit. Al met al ging het rooien erg goed, maar dit jaar veel pech met de rooier gehad. Na wat reparaties loopt de rooier nu weer goed. Hieronder een opsomming.

Donderdag 20 september met goede moed begonnen aan de iets meer dan 9 ha aardappelen van het ras Ramos die ik voor APF Holland teel. Rond 15.00 uur ging de rooier kapot. Ketting dubbel geklapt en alles stond stil. Gevolg, as krom en wat kapotte tandwielen etc. Rooier is naar Weevers te Swifterbant gegaan waar deze gerepareerd is.  Zaterdagmiddag 22 september weer verder gegaan met rooien en zondag 23 september tot de regen van 18.00. Zondagmorgen wel pas om 10.00 uur begonnen met rooien omdat er een erg koude nacht was met een laagste temperatuur van 2,5 graden. Onder de 8 graden is het beter niet te rooien, want hoe kouder het is hoe blauwgevoeliger de aardappel.

Tijdens het rooien kwamen we er achter dat we nog wel eens een paar goeie aardappels verloren. Deze kwamen uit de axiaalset. Op deze axiaalset worden de aardappels nog nagereinigd. Zondag was het inmiddels zulk drogend weer dat sommige aardappels door de axiaalset gingen. Maar dat kwam omdat er meerdere axiaalrollen versleten waren.

28 september 2012: aardappelen eruit

De axiaalrollen zijn bekleed met hard rubber. Door loof of wat stenen die blijven liggen op de axiaalrollen willen deze wegslijten. Daardoor komt er teveel ruimte tussen de rollen en daar gaat een aardappel door. Omdat de aardappelen dit jaar qua maat fijn zijn wil er wel eens een aardappel doorvallen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. De versleten axiaalrollen hebben we daarom zo snel mogelijk vervangen.

Na de aardappelrooier tijdens de regen nog eens goed gecontroleerd te hebben bleken er ook nog 2 lagers van 2 rollen ( waarvan 1 loofrol, deze rol verwijdert zoveel mogelijk loof en een doorvoerol). Dick van Weevers uit Swifterbant heeft deze lagers de volgende ochtend vervangen.

Vrijdagmorgen 28 september zijn we weer verder gegaan met rooien. Maar nu was er een volgende probleem. De grote rooimat van de aardappelrooier slipte steeds ondanks dat de grond erg goed zeefde ( veel grond valt door de rooimat). Nu bleek dat, toen we de rooier 4 jaar geleden 2e hands gekocht hebben, er eigenlijk nog een aandrukrol in de eerste mat moest zitten die de mat goed strak houd. Dankzij een tip van Dick van Weevers (het viel hem op dat we deze rol er niet in hadden zitten). Weevers kon nog ergens zo’n rol weghalen en heeft die er vrijdag nog ingezet. En toen was het probleem over.

28 september 2012: aardappelen eruit

De aandrukrol die tegen de rooimat is aangezet.

Met 5-5,5 km/uur kon de rooier uiteindelijk de laatste aardappels uit de grond krijgen. Om voldoende grond op de eerste rooimat te houden is snelheid wel nodig. Tevens hebben we de diepte flink aangepast. Voordeel is ook nog dat de meeste aardappelen ook nog volmaakt de grond uitkomen. Rond 15.30 waren we klaar.

De aardappels liggen mooi in de bewaring en worden waarschijnlijk tot mei 2013 bewaard. Inmiddels heeft APF Holland de aardappels nog even beoordeelt op blauwverkleuring, maar dat was op 1 aardappel na prima in orde. Gelukkig is het ras Ramos niet zo gevoelig voor stootblauw. Het onderwatergewicht is 380.

Nu gaan we komende week na de regen weer verder bij mijn andere collega. Deze heeft nog 9,5 ha aardappelen van het ras Markies staan. Ik werk samen met 2 collega’s samen telen we ca. 31 ha aardappelen.