12 augustus 2012: tarweoogst gaat beginnen

Vandaag gaat dan eindelijk de tarweoogst 2012 beginnen op Harrysfarm. Alles staat er klaar voor. Nu is het nog wachten op de loonwerker.

Deze is eerst nog bij mijn collega bezig. Daarna komt hij naar mij. Door het weer was het wachten op een gunstig moment om te dorsen. Nu eindelijk is het zomers aan het worden en dat is ideaal om tarwe te dorsen. Om graan goed te kunnen bewaren mag deze niet te vochtig zijn. Door het vocht gehalte te bepalen word het ideale oogstmoment gekozen. Om voor ons als akkerbouwer geen te hoge droogkosten te krijgen moet het vocht gehalte rond de 15-16 % liggen. Hoe hoger dit gehalte hoe meer droogkosten. De wintertarwe van mij gaat allemaal naar Agrifirm . Op de vestiging bij hun in Dronten kunnen we ook het vocht gehalte meten. Eerst halen we met de hand wat halmen uit het tarwe perceel en wrijven de korrel eruit.

12 augustus 2012: tarweoogst gaat beginnen

Een speciaal apparaat meet dan het vocht gehalte. Dit duurt 30 seconden.

12 augustus 2012: tarweoogst gaat beginnen

Donderdag 9 augustus was het eerste monster wat ik heb laten meten dus 20,5 %. Dat is veel te hoog. Nog even wachten. Een dag later weer monsteren is vocht % al weer 2 % gezakt. Afhankelijk van het weer en de kwaliteit pak je het goede oogstmoment. Zou door slecht weersomstandigheden zoals vorig jaar (natte augustusmaand) de tarwe niet op tijd geoogst kunnen worden dan gaat de kwaliteit achteruit. De korrel kan gaan kiemen, schimmels kunnen toeslaan en dat gaat ten koste van kwaliteit en opbrengst. Dan moet je soms toch met een hoger % oogsten. Dat is de afweging die je dan moet nemen. Nu lijkt de kwaliteit nog goed en kunnen we gelukkig gaan oogsten.