12 augustus 2012: tarwe geoogst

12 augustus 2012: tarwe geoogst

Zondag 12 augustus is onze 21,5 ha wintertarwe gedorsen. En dat is een ongeveer een week later dan vorig jaar.
Met het oog op de niet zo vaste weersvoorspelling  hebben loonbedrijf Breure en De Waard besloten om net als vorig jaar ook op zondag bij hun klanten te gaan dorsen. Zodoende was ik zondag aan de beurt. Om 11.00 in de ochtend kon de MF Cerea combine van Loonbedrijf De Waard al beginnen want deze zondag beloofde een zonnige warme en winderige dag te worden. Ideaal voor de wintertarwe. Want de korrel droogt zo goed af.

Het stro wordt direct door de combine verhakseld. Ondanks de hoge stroprijs (wat ik hoorde in omgeving, 85 euro/ton , van 1 ha kan 4-5 ton stro komen). In stro zit zeer veel organische stof en ook mineralen die goed voor de bodem en gewassen zijn. Aangezien het organische stof in eerdere jaren terugliep is het nu van belang om het organische stof op peil te houden en dat kan heel goed met stro. Tevens rijden de stropersen en vooral de strokarren met smalle banden nog een keer over het land wat ook niet al te best is voor de grond. Maar daar denkt elke teler weer anders over. Want het is toch wel weer mooi geld.

Artikel over wat is de waarde van stro? op Kennisakker

In de ochtend was het vochtgehalte van de tarwe nog 16,7 % en zakte rond 21.00 in de avond naar 14,4 %. Dat betekend geen droogkosten.  2/5 van mijn bouwplan bestaat uit wintertarwe. 1/5 deel (10 ha) is wintertarwe voor de zaaizaadvermeerdering. Het merendeel wat ik teel is het ras Lincoln en nog een klein deel het ras Sophytra. Deze tarwe (ras Lincoln) moet naar Agrifirm in Emmeloord waar het zaad geschoond word en in het najaar weer als zaaizaad aan Agrifirm klanten word verkocht. Of de tarwe word nog een keer extra vermeerdert. Post en Haveman uit Dronten verzorgd hiervan het transport. Door op zaterdag al een vrachtwagen bij het tarweperceel neer te zetten kon de combine daar de tarwe zo in lossen.

Op zondag rijden de vrachtwagens niet. Dus moest ik het restant van dit perceel in onze werktuigenloods storten.

2 kipwagens die niet meer in de uienbewaarloods konden heb ik zelf met mijn eigen kipwagen naar Dronten gebracht.

12 augustus 2012: tarwe geoogst

De weegbrug van Agrifirm in Dronten. Uit de kipwagen of vrachtwagen word een monster gehaald (bij 2e gele kipwagen) om het vocht gehalte en Hectolitergewicht te bepalen. Samen met de weging van het product word dan de uitbetaling bepaald.

En zo zit de tarweoogst van 2012 er alweer op. Met een gemiddelde van 10,185 kg/ha met HL gewicht van 75 en vochtgehaltes tussen de 14,4 en 16,7 % en tevens ook nog eens goeie prijzen ( in de jaren tachtig was de prijs net zo hoog) ben ik tevreden over de tarweoogst van 2012.

Onder nog een video die ik van de oogst gemaakt heb.