5 augustus 2012: weekoverzicht

5 augustus 2012: weekoverzicht

Op bovenstaande foto is het groeiverloop van de aardappelen te zien van de laatste 5 weken.

De Ramos aardappelen groeien lekker door. Je ziet wel dat nu het loof al wat begint te slijten. In Flevoland zie je veel percelen die al achteruit gaan. Dat zijn vooral de vroege rassen. Ramos is een wat later ras. Ik heb zelf nog geen proefrooiing gedaan. Komende week wil ik kijken wat er onder mijn aardappelen zit.

5 augustus 2012: weekoverzicht

Trouwens vorig jaar waren om deze tijd de aardappels al verder op retour zie foto boven.
Op de onderste foto de aardappels van nu.

5 augustus 2012: weekoverzicht

Vorig jaar hadden de aardappels een erg vroege start door het zeer warme voorjaar, dat verklaard het verschil.

De wintertarwe is inmiddels oogstrijp. Het is nu wachten op een paar mooie dagen. Doordat er elke dag wel een bui valt is het moeilijk om de tarwe te oogsten.
De tarwe mag niet te nat zijn want dat kost droogkosten. Het vocht % van de korrel moet rond de 15-16 % liggen. Hopelijk kunnen we komende week beginnen met de oogst. Vorig jaar had ik op 4 augustus al het grootste deel van de tarwe gedorsen. De laatste 1 ha is eind augustus gedorsen.

Door de buien van afgelopen week zijn de verschillen qua hoeveelheid neerslag groot. Zo hadden wij woensdagavond 15 mm terwijl het in Dronten en Biddinghuizen 35 mm heeft geregend. Helaas zitten daar ook nog wel eens een hagelstenen tussen. Zo vielen er hier op de avond van 30 Juli flinke hagelstenen die vooral schade hebben veroorzaakt in de uien.

5 augustus 2012: weekoverzicht

De verse schade aan de pijpen te zien in de ochtend van 31 juli.

5 augustus 2012: weekoverzicht

De schade na een aantal dagen. De witte vlekken op de pijpen is ook van hagelstenen of flinke regen geweest.

Aangezien ik voor hagelschade verzekerd ben heb ik de verzekeraar maar gebeld. Vrijdagmiddag 3 augustus zijn ze het perceel wezen inspecteren. De schade kwam toch nog uit op 8 %. Dit is alleen bladschade. Gelukkig geen schade aan de uienbollen. Ik krijg geen uitekering omdat ik een eigen riscio heb van 10%. Komt er nu weer hagelschade, dan word de schade van dat moment opgeteld boven op de 8% en dan krijg ik wel uitkering. Maar daar hoop ik niet op natuurlijk.