19 augustus 2012: stoppelbewerking en zaaien

19 augustus 2012: stoppelbewerking en zaaien

Donderdag en Vrijdag 16 en 17 augustus de tarwestoppel bewerkt en daarna ingezaaid met een grasgroenbemester. De tarwestoppel heeft door het mooie weer mooi kunnen opdrogen zodat het ideaal is om deze los te trekken en daarna in te zaaien. Aangezien de combine sporen achterlaat gebuik ik voor het lostrekken van die sporen  de Agrisem Combiplow.

Groenbemesting is het telen van planten op een stuk grond om deze vervolgens onder te ploegen. Dit wordt gedaan om het percentage organische stof in de bodem te verhogen. Een deel van die organische stof wordt in de bodem omgezet in humus. Een tweede reden is dat groenbemesters kunnen optreden als vanggewassen voor de opvang van meststoffen en een derde reden is dat ze kunnen helpen de bodemstructuur te verbeteren en soms het onkruid helpen onderdrukken. (bron:wikipedia)

Teelthandleiding groenbemester op Kennisakker

Het is ook mogelijk om de combiplow met schijveneg in 1 werkgang te gebruiken. Dit heb ik wel eens gedaan maar door het extra vermogen wat je dan nodig hebt moet je inboeten op de rijsnelheid. Bij het schijveneggen heb je toch wel een snelheid van zeker meer dan 7 km/uur nodig voor het mooiste resultaat.