21 juli 2012: na veel regen eindelijk stabiel zomerweer!

21 juli 2012: na veel regen eindelijk stabiel zomerweer!

Na opnieuw een regenachtige week (t/m donderdag 19 juli) gaan we ons nu opmaken voor een week met stabiel droog weer en hogere temperaturen. Schade door de vele regen in de gewassen lijkt mee te vallen. Alleen de akkerrand is licht gaan legeren!

Afgelopen vrijdagmiddag 20 juli bleek al de kracht van wind en zon op het drogen van kale grond. De grond begint snel op te “grijzen”.  De gewassen drogen vanaf nu snel op.  Schimmels krijgen minder kans om schade aan te richten.

De wintertarwe rijpt langzaam af, de kleur van de aren is niet egaal, zoals te zien op de foto. Op basis van de beelden van de tijdrit van de Tour de France lijkt de graanoogst in Frankrijk ook nog niet in volle gang te zijn.

In de akkerranden komen een aantal planten voor, die in meer of minder mate met graan te maken hebben. Van boekweit wordt weleens gedacht, dat het een graangewas is (“pseudograan”). Het meel en alle andere afgeleide produkten bevatten geen gluten. De Korenbloem kwam vroeger veel voor op akkers tussen graan, evenals de Bolderik.

In de akkerrand is de boekweit aan het afrijpen.