27 mei 2012: weekoverzicht

27 mei 2012: weekoverzicht

De gewassen hebben door het warme zomerweer van afgelopen week en dit pinksterweekend een groeispurt gemaakt. De aardappels zijn inmiddels boven gekomen. Dat is zeker 14 dagen later dan vorig jaar en iets eerders dan in 2010. Op zich is dit volgens mij een normaal jaar wat dat betreft. Mijn opa was altijd rond deze tijd jarig en mijn vader zij dan tegen mij; als je opa jarig is dan staan de aardappels meestal net boven. En dat klopt. In Flevoland zie je wel verschillen in rassen en poottijdstippen. De vroeg gepote aardappelen zijn al verder en dat geld ook voor de vroege rassen.

Omdat er woensdag 23 mei in de avond onweer werd voorspeld heb ik de gok genomen om op het bieten en uienland nog wat kunstmest in de vorm van KAS (Kalkammonsalpeter) te strooien. Op een paar spatten na bleef de regen verder uit die avond. Misschien komt er komende week nog wat regen.

Het is ook goed weer om samen met mijn vader met de hak wat overgebleven klein kruiskruid onkruiden weg te hakken. Deze hebben de onkruidbestrijding die eerder gedaan zijn overleefd. Gelukkig zijn het er maar een paar en is het goed te doen.

27 mei 2012: weekoverzicht

Klein kruiskruid plantje.

Hak je dit onkruid niet weg dan komt het snel in bloei en gaat het zaad zich verspreiden en na regen kiemen zodat het een grote concurrent wordt van de ui. In de uienteelt is dit een lastig te bestrijden onkruid. Verder staan er soms tussen de uien nog wat straatgras kiemplantjes. Deze kan ik later nog wel bestrijden, maar ook dit is een lastig onkruid.

27 mei 2012: weekoverzicht

Afgelopen week heb ik ook voor het eerst de slootkanten en taluds gemaaid.