3 juni 2012: weekoverzicht

3 juni 2012: weekoverzicht

Direct na Pinksterweekend is mijn vader nog even door de uien aan het lopen om o.a.  klein kruiskruid weg te hakken. Door het droge weer na Pinksteren gaan deze onkruiden na het weghakken direct kapot.

3 juni 2012: weekoverzicht

3 juni 2012: weekoverzicht

Dit klein kruiskruid plantje heeft al bloemknoppen. Dit onkruid groeit zo snel dat het snel bloeit en ook snel uitzaait. Daardoor kiemen weer nieuwe onkruiden. Dat willen we voorkomen, want het onkruid is toch een concurrent van de ui. We lopen daarom ook regelmatig in het groeiseizoen door de uien om de onkruiden de baas te zijn. De grotere onkruiden zijn niet meer goed met een middel te bestrijden.

Straatgras kom ik ook regelmatig tegen, maar deze heb ik afgelopen week met een grassenmiddel bestreden.

Dit jaar ben ik niet zo tevreden over de stand van de uien. Door het droge voorjaar heb ik de uien iets te diep gezaaid. Na de regen is de grond nat geworden en toen het weer droog werd is de klei hard opgedroogt en behoorlijk hard geworden zodat de uien moeite hebben om goed boven te komen. Door de koude aprilmaand deden de uien er ook nog langer over om boven te komen. Sommige pijpen (bladeren) moesten dan door deze zogenaamde korst heenkomen. Deze bladeren proberen via scheuren in de klei boven te komen. Waardoor ze een omweg nemen. Door regen wordt deze korst weer zacht zodat hopelijk deze pijpen makkelijker door kunnen komen.

3 juni 2012: weekoverzicht

Sommige uien zijn al mooi groot andere hebben nog moeite om te groeien.

De wintertarwe staat inmiddels in de aar.  Net voordat de aar in de wintertarwe zichtbaar werd heb ik de de tarwe beschermt tegen afrijpingsziekten zoals, gele roestbruine roestmeeldauw en aarfusarium. Dit is belangrijk om een goeie en gezonde tarweproduktie te behalen en de vele monden in de wereld te kunnen vullen.

Afgelopen donderdagmiddag (31 mei) 6 mm neerslag gehad en ook vandaag ( 3 juni) nog eens 5 mm neerslag gehad.