20 mei 2012: weekoverzicht

20 mei 2012: weekoverzicht

Vrijdagmorgen 18 mei hebben 16 Japanners ons bedrijf bezocht.

20 mei 2012: weekoverzicht

Via zaadfirma Takii Europe BV zijn de Japanners op ons bedrijf terecht gekomen. Nadat ik eerst een Keynote presentatie in de schuur heb getoond over ons bedrijf en vooral de aardappelteelt hebben de Japanners daarna nog een rondleiding over het erf gehad. De Japanners, bloementelers, aardappeltelers en agrarische handelaars zijn 7 dagen in Nederland. Ze bezoeken ook o.a. de Floriade en het Westland.

Afgelopen woensdagavond heb ik op twitter de prijswinnaar bekend gemaakt van de pieperprijsvraag die gehouden heb . 125 mensen heb een gokje gewaagd om de hoeveelheid aardappelen te gokken wat er nog als laatste vracht in de bewaring lag.

20 mei 2012: weekoverzicht

26051 kg was de winnende hoeveelheid.

Opvallend is hoeveel mensen er via twitter een gokje heb gewaagd, ruim 80. Via de website 31 en via mail de rest.

De hoeveelheid aardappelen die uiteindelijk per ha netto in de maat 40 mm opwaarts afgeleverd zijn was 62 ton/ha. Het is al een hele tijd geleden dat ik netto zo’n hoge opbrengst aardappelen afgeleverd heb. Dat was nog in het Bintje tijdperk. Met het afleveren is er nog 3 % grond meegegaan en aan voer nog eens 6 %. Bij het voer horen; groen, kapot, rot, drijvers en de maat beneden 40 mm. Drijvers zijn aardappelen met een te laag zetmeelgehalte. Het onderwatergewicht (droge stof gehalte) van de partij aardappelen lag tussen de 380 en 400 gram. Bij de oogst van de aardappelen en uien is afgelopen jaar veel grond meegegaan de bewaring in.

20 mei 2012: weekoverzicht

Dit is het resultaat van die hoeveelheid grond, een flinke afvalhoop.

Omdat er in de grond ook nogal wat kleine aardappels, stukken aardappels zitten moeten deze afvalhopen afgedekt worden om verspreiding van schimmelziekten in de omgeving te voorkomen. De aardappels zouden in zo’n afvalhoop weer gaan uitlopen en daardoor kunnen deze planten makkelijk door de aardappelziekte worden geïnfecteerd. De sporen van de schimmel van deze ziekte verspreiden zich makkelijk over de omgeving zodat aardappelpercelen in de omgeving ook besmet kunnen worden met deze ziekte. Er is daarom ook een afdekplicht van deze afvalhopen. Persbericht: Controle afdekplicht afvalhopen.

De gewassen hebben op de wintertarwe na niet echt veel groei gehad afgelopen week. Door het koude weer in combinatie met wat hagelbuitjes hebben vooral de uien het even zwaar.

Het word tijd dat we wat meer hogere temperaturen krijgen. En dat gaat komende week dan ook eindelijk gebeuren.

20 mei 2012: weekoverzicht

De uien.