29 april 2012: weekoverzicht

29 april 2012: weekoverzicht

Een rustig weekje op het akkerbouwbedrijf achter de rug. De hele week regelmatig wat regen en veel wind gehad. Ook was het weer een koude week, met temperaturen die amper boven de 12 graden uitkwamen. Tevens in april tot vandaag 66 mm. Maar die neerslag is op zich wel normaal voor een aprilmaand. Terwijl het vorig jaar droog en warm was in april. Dat is vooral goed te zien aan de groei op mijn gewasgroeipagina. De zaaidatum is dit jaar bij mij een week later dan vorig jaar maar de groeiachterstand is door de kou dit jaar toch al bijna 3 weken vergeleken met vorig jaar. Hieronder aan de fotos te zien hoe groot de verschillen al zijn.

Nou was 2011 door een ideale opkomst van alle gewassen en de warmte wel een apart jaar, want gaan we terug naar 2010 dan zie je dat de gewassen van nu niet veel achterlopen. De aardappels zouden vorig jaar rond deze tijd bijna boven komen. Dit jaar duurt dat nog wel een paar weken.

Door de nattigheid heb ik nog geen kans gezien om de aardappelruggen op te bouwen, maar dat heeft nu ook nog geen haast.  Aan het eind van komende week worden onze eerste aardappels, het ras Ramos, van oogst 2011 afgeleverd. Deze gaan naar Farm Frites. De aardappels heb ik in een pool bij APF Holland te Dronten. In deze pool zitten van verschillende telers aardappels die APF Holland van mei 2011 tot en met ca. juni 2012 voor een goeie prijs probeert te verkopen voor ons. Door regelmatig in het bewaarseizoen monsters te nemen uit de bewaarplaats kunnen hun inschatten welke partij aardappels waar en wanneer moeten worden afgeleverd in overleg met de teler. Om een goeie gemiddelde prijs te kunnen behalen wordt er door APF Holland regelmatig een deel verkocht. Begin juli wordt door APF Holland op een telersvergadering bekend gemaakt wat de telersprijs is geworden. Deze prijs zal van afgelopen oogstjaar 2011 niet goed worden want de prijzen van de aardappelen zijn al maanden ver beneden kostprijs.

Afgelopen week was het door het natte koude weer ook mooi om de gecombineerde opgave in te vullen via internet.