29 oktober 2011: uien vernietigd

29 oktober 2011: uien vernietigd

De beslissing heb ik genomen. Ca. 4 ha uien vernietigd met de rotorkopeg en de schijveneg. Begin van de week eigenlijk al de knop doorgehakt, maar omdat ik nog wat aan het wintertarwe zaaien was kwam ik er nog niet aan toe, maar vanmiddag was het zover. 4 ha uien (= ± 300.000 kg uien)  kapot gereden met de rotorkopeg.

29 oktober 2011: uien vernietigd

De dag er na nog met de schijveneg erover om ze nog wat in te werken en nog meer kapot te maken. (foto onder)

29 oktober 2011: uien vernietigd

Maandag 31 oktober ga ik ze onderploegen en dan is dat hoofdstuk voor mij maar afgesloten. De geur van de kapotte  uien  ruik je nog goed  en dat is wel triest  na een perfect verlopen uiengroeiseizoen. De uien hadden een perfecte opkomst . En ook de groei verliep voorspoedig. Alleen een hagelbui in juni gooide nog wat roet in het eten. Het werd na de eerste regen in juni wel snel duidelijk dat er een potentie was voor een grote oogst uien. Toch was er eind juli nog een goeie prijs te maken voor erg vroege zaaiuen. Ze moesten dan wel snel gerooid en geladen worden.Degene die ze toen zo verkocht hebben deden dat erg goed. Ze kregen nog een keer 7-8 cent/kg.

Maar daarna werden er nog maar weinig zaken gedaan. De uien moesten eerst gerooid zijn wilden koopmannen zaken doen. Door de nattigheid kon je ook niet rooien .Toen ze gerooid waren boden ze heel moeizaam 2 cent/kg. Op dat moment lagen er genoeg uien gerooid dus ze hadden ze voor het uitkiezen. 2 cent/kg vond ik te weinig. Dus heb ik maar gewacht, maar de prijs werd alleen maar minder. 1,5 cent/kg en later zelfs  1 cent/kg. Voor afland uien wil je toch minstens 6 cent/kg  en liefst nog meer om er wat aan over te houden. Voor 1 cent/kg  wil ik ze niet weggeven aan de handel. En nu krijg je er geen eens een koper meer bij. Het bizarre was wel dat ik nog maar net bezig was en er al een buurman en buurjongen kwam kijken. Die wilden ze wel voor 0 cent !!!!!!!!!!!! opladen. Echt niet want dan had ik ze net zo goed aan de handel kunnen verkopen.

Een extra nadeel was dat ik mijn afland uien nooit behandel met MH 30 (een middel om spruitvorming van uien te voorkomen). Voor die uien wilden ze nog iets meer betalen namelijk. Ik had nog hoop om na de regenperiode zaken te kunnen doen maar dat bleek niet het geval. Dan moet je een beslissing nemen. Geef je ze weg of toch maar onderploegen. Ik heb voor het laatst gekozen. Al hoewel onderploegen wel een risico met zich meebrengt met betrekking toch ziektes waar je later bij een volgende uienteelt op hetzelfde perceel tegen aan kan lopen. Dus vandaar dat ik de uien zoveel mogelijk kapot wil maken zodat ze tijdens de winter goed kunnen verteren in de grond. Ik heb van de ploeg de voorscharen er al afgehaald zodat de uien niet allemaal direct onder in de voor vallen maar verdeeld worden door de grond. In het natte jaar 1998 heb ik ook al eens een paar ha uien ondergeploegd en daar heb ik nooit wat van gemerkt.

Nu lees ik net het bericht van het CBS over een record uienoogst 2011. Daar word ik niet vrolijk van. Ik heb namelijk nog 5 ha uien in de bewaring liggen en hoop natuurlijk wel dat die dan nog wel wat geld op gaan brengen. Want  voor zulke lage prijzen  teel je als akkerbouwer natuurlijk geen uien voor. Maar laten we nog positief blijven met uien weet je het nooit.