15 juli 2011: langdurige regen midden van de week

15 juli 2011: langdurige regen midden van de week

Van dinsdag t/m donderdag in totaal 63 mm regen. Bij de KNMI in de Bilt heeft het afgelopen donderdag 20,5 uur geregend. Het duurrecord van 17 juli 1954 is hiermee geëvenaard. Gezien de voorspelling voor de komende dagen (ingaande zaterdag) is besloten het spuitinterval voor aardappelen en uien drie dagen te vervroegen. Dankzij de brede “spuitbanen” in combinatie met de brede banden van de Steyr viel de insporing afgelopen vrijdagmiddag 15 juli mee. Verder is gecontroleerd of de sloten het water goed afvoeren naar de tocht.

Met de klei in de aardappelruggen is het goed pottenbakken.  Klei houdt enorm goed water vast. Onder “normale” weersomstandigheden een  voordeel bij de groei. De op dit moment slechte bewerkbaarheid (zie foto 15 juli, links) is zeer nadelig voor oogstwerkzaamheden. Gelukkig nog niet aan de orde.

Wat een contrast met de foto rechts (maandag 11 juli). Het onder perfecte omstandigheden en op ambachtelijke wijze oogsten van een mand Gloria consumptieaardappelen. Grond plakt nauwelijks aan de aardappelen. Gloria is een zeer vroeg ras met gele schil en ondiepe ogen.