10 juli 2011: poolen

De afgelopen weken zijn de diverse poolprijzen weer bekend gemaakt. Altijd weer een spannend moment. Vooral na zo’n bewogen oogstjaar 2010. Begin januari leek alles nog positief maar we kennen vooral bij de uien de afloop.

De aardappels, peen en wintertarwe heb ik allemaal in één pool en de zaaiuien voor een derde. In 2011 heb ik maar besloten om alles in de pool te doen dus ook de uien.

De handelsgeest moet toch een beetje in je bloed zitten en dat heb ik toch wat minder, ook al volg ik de markten goed. En vaak moet je, dat blijkt in 2010 maar weer, toch ook voor jezelf poolen. Dus regelmatig iets verkopen, en niet op één hoeveelheid gokken. Dat blijkt in 2010 ook maar weer. We hebben allemaal een kans gehad. Het nadeel bij de uien was dat de kwaliteit het grote probleem werd. Dan denk je dat je ze op termijn goed verkocht hebt en dan wordt je door het achteruitgaan van de kwaliteit toch nog flink gekort op de prijs. Bij de uien heb ik dit jaar gemerkt dat de pooluien toch voorgaan en het restant dan niet zo makkelijk te verkopen is. Vooral als de kwaliteit niet helemaal goed is.Had ik alles in de pool gehad dan was de rest mee gegaan. Wel tegen een tarrakorting natuurlijk. Maar dat is het moeilijke, elk jaar weer. Volgend jaar kan het wel weer anders zijn. Achteraf weten we het allemaal.

En iedereen doet het op zijn eigen manier. En dat is maar goed ook, want deden we allemaal hetzelfde dan wordt de markt ook wel heel voorspelbaar denk ik.