Bouwplan 2010

27 februari 2010; bouwplan 2010

Het bouwplan voor 2010 is inmiddels al bekend. Het is hetzelfde bouwplan als in 2009.

Ik teel in een rotatie van 1 op 5. Dit doe inmiddels al een aantal jaren. De verdeling van mijn percelen over de 2 kavels komt dan beter uit. Ook in 2010 weer consumptie aardappelen (9 ha). Alhoewel ik me elk jaar weer opnieuw afvraag of ik nog wel aardappels wil verbouwen. De prijzen van de consumptie aardappelen zitten alweer 3 jaar beneden kostprijs. Alternatieven i.p.v. aardappels zou ik niet zo weten vandaar dat ik elk jaar maar weer opnieuw door ga. Tevens heb ik qua mechanisatie en bewaring teveel geinvesteerd in de aardappelteelt. Omdat dan maar zomaar aan de kant te zetten. Aardappels zijn eigenlijk niet meer het hoofdgewas van het bedrijf dat zijn toch meer de zaaiuien. Ook dit jaar weer het ras Zorba. Een goed fritesras dat goed in de markt ligt bij de verwerking. Minpuntje vind ik nog steeds dat de opbrengst niet echt mee kan komen. Voor dit jaar een nieuwe uitdaging om dit te verhogen.
De aardappelen teel ik voor APF Holland. Net als in 2009 gaan ze bij APF in een telerspool. Voor contract teel ik sinds 2006 niet meer.

Het 2e perceel (1/5 deel) zijn zaaiuien. 5 ha uien zijn voor de opslag. en 4 ha uien verkoop ik afland. De rassen die ik teel zijn Bennito (bewaaruien) en Premito (voor afland). Deze 2 rassen hebben het uitstekend gedaan in 2009.
Het 3e perceel (1/5 deel) zijn suikerbieten (9 ha). Nog steeds een goeie beslissing van mij om deze niet van de hand te doen. Komend jaar krijg ik een groot proefveld.
Later dit seizoen meer informatie hierover.
Het 4e perceel (1/5 deel) is wintertarwe. 10,7 ha wintertarwe (ras Lincoln) teel ik als zaaizaadvermeerdering voor Agrifirm.
Het 5e perceel (1/5 deel) waarvan 4 ha winterpeen (schaaljespeen) die ik teel voor de Dutch Carrot Group en 6,5 ha wintertarwe voor Agrifirm. Deze wintertarwe is voor de voer.

De uien heb ik nu allemaal verkocht. De laatste ca. 150 ton zijn voor 33 eurocent/kg op april verkocht. 100 ton had ik in januari al voor 20 eurocent/kg verkocht. Nog eens 100 ton zit nog in een pool. In principe gaan alle uien in april weg. De kwaliteit van de uien zijn nog steeds goed. De opbrengst van oogst 2009 was ook al goed. Misschien had ik nog kunnen wachten met verkopen omdat de export nog steeds goed loopt. Maar dit is toch al een ongekend hoge prijs.