Bouwplan 2009

1 februari 2009; bouwplan 2009

Het bouwplan voor 2009 heb ik nu in principe wel rond. Oregano en doperwten vervallen uit het bouwplan van 2009. Oregano is een project wat op dit moment even stil wordt gelegd. 2 jaar Oregano heeft nog niet de opbrengst aan olie/ha gebracht wat verwacht werd. De prognose was dat er meer dan 100 l/ha geoogst zou kunnen worden. Dit is krap aan 50 l/ha geworden. Dat is nu niet rendabel genoeg. Het wachten is op nieuwe oregano planttypes die meer olie/ha kunnen geven. Doperwten zijn uit het bouwplan omdat ik dit jaar weer meer suikerbieten kan telen. Tevens is er op het bedrijf in het verleden al veel doperwten geteeld. Daardoor zie je dat de opbrengst door allerlei factoren het toch laat afweten. De gewassen voor dit jaar zijn, in het 1 op 5 bouwplan wat ik voer.

  • Aardappelen (ras, Zorba) 10,7 ha.
  • Uien (rassen, Premito en Bennito) 8,5 ha.
  • Wintertarwe (rassen, Toisondor en Apache) 16 ha.
  • Suikerbieten (ras, Emilia) 8,7 ha.
  • Winterpeen ( ras, nog onbekend) 4,5 ha.

Over de vorst heb ik met de rotorkopeg nog een kopakker, wat ruig geploegd lag, wat vlakgemaakt. Door de wind van vandaag zie je dat het land al behoorlijk begint af te drogen. Tot nu hebben we deze winter nog niet veel regen gehad.
Wat niet is kan nog komen.