25 januari 2008; Seminis op bezoek

25 januari 2008; Seminis op bezoek

Maandag 19 januari kwamen Mees de Lorm van zaadfirma Seminis en uiencommissionair Richard Bolle in de bewaarplaats naar mijn uien kijken. Van Seminis teel ik al een aantal jaren enkele van hun rassen, zoals Barito en Baldito en komend jaar Bennito en Premito. Premito en Barito zijn vroege uien. De Bennito en Baldito zijn meer geschikt voor lange bewaring. Het voordeel van de Premito op de Barito is dat deze ook langer te bewaren is en toch even vroeg is. Mees de Lorm vertegenwoordigt voor Seminis het rayon Noord Nederland. Mees de Lorm is zelf ook nog akkerbouwer in Flevoland. Met Richard Bolle bekijk ik welk ras het meest geschikt is voor mijn grondsoort. Richard Bolle vindt het erg belangrijk dat een teler een ras krijgt die bij zijn grond past. In de rassenlijst kan er wel staan dat het ras een maximale opbrengst geeft maar dat wil niet zeggen dat het ras op elke grondsoort geteeld kan worden. Tevens zijn huidvastheid en hardheid van de ui ook belangrijk. De rassen van Seminis scoren daar sterk op. Zo heeft Richard mij voor komend jaar het advies gegeven om i.p.v. Baldito, Bennito te zaaien. Dat komt omdat de uien dit jaar op wat lichtere grond komen en daar doet de Bennito het beter.
Via Richard Bolle (tel: 06-53317671) verkoop ik de laatste jaren ook mijn uien. We hebben een goeie verstandhouding met elkaar. Tevens vertegenwoordigt Richard de uienpool van Stichting Uienpool Flevoland.
Mees de Lorm (tel: 06-22069827) komt meestal ook wel een paar keer per jaar langs om in het veld en in de bewaring het uienproduct te bekijken.
Als teler vind ik dat belangrijk. Seminis heeft in Flevoland ook een rassenproefveld liggen. Hier liggen toekomstige en bestaande rassen uit het uienassortiment van Seminis. Dit proefveld ligt al een aantal jaren bij Mees de Lorm. De prijs van de uien wil maar niet echt omhoog gaan, ondanks een behoorlijke export. Vooral naar Afrika zijn veel uien geexporteerd. De verwachting is dat Afrika vanaf eind januari minder uien gaat importeren ten voordele van eigen geteelde uien. Het wachten is op Rusland, maar daar speelt de financiële crisis behoorlijk parten.