21 september 2008; uien inschuren

28 december 2008; suikerbieten opgehaald

Op Sinterklaasdag 5 december zijn de laatste 3 ha suikerbieten opgehaald. Nadat de afgelopen jaren ook al goeie opbrengsten gehaald werden is 2008 voor ons het beste suikerbietenjaar. De laatste 3 ha bieten brachten netto bijna 100 ton/ha op bij een suikergehalte van 18,47 en een winbaarheid van 92,1, ongekend.
De vroeg gerooide suikerbieten op 19 september hadden een opbrengst van 80 ton/ha met een suikergehalte van 17,3. Er is in de maanden oktober en november nog 20 ton/ha bijgegroeid. Over de 6,8 ha suikerbieten kom ik op 15,5 ton suiker/ha.
Voor 2009 heb ik de eerste investering al gedaan. De laatste Fiat gaat van het bedrijf verdwijnen. In de plaats daarvan heb ik een Steyr 6140 CVT gekocht. Deze zal in Juni van 2009 verwacht worden. Deze Steyr zal vooral het zware werk zoals ploegen, culteren, woelen en transportwerkzaamheden gaan verzorgen. De Fiat was met 80 pk daar niet meer geschikt voor ook omdat de Steyr 9105 die al op ons bedrijf loopt vooral het spuitwerk verzorgt. De Steyr is 140 pk.Het jaar 2008 zit er weer bijna op. Nog 10 dagen te gaan.

20 december nog even in het zweet gelopen bij de traditionele Houtwijk Kerstloop (10 km) in Dronten. Een beetje ontspanning is niet verkeerd. Komende dagen lekker rustig aan doen.

28 december 2008: De winter heeft eindelijk weer eens toegeslagen in Nederland. Alhoewel het waarschijnlijk niet van lange duur is. Vanaf nieuwjaarsdag wordt het weer zachter.
Voor de strucuur van de grond zou het wel eens goed zijn dat het een tijdje ging vriezen. In Flevoland hebben verschillende boeren over de vorst wat aardappelland losgetrokken of wat geploegd land geegaliseerd.