11 januari 2009; tarreren winterpeen

11 januari 2009; tarreren winterpeen

Donderdagmorgen is bij Koelhuis De Groene in Rutten de winterpeen getarreerd. Tijdens de oogst is er af en toe een kist apart gezet die gebruikt wordt voor de tarrering. De kwaliteit en opbrengst wordt dan bepaald. De winterpeen ( Fijne B peen ) teel ik voor de Dutch Carrot Group. Agrifirm, Hiemstra en Koop zijn de aandeelhouders van deze onderneming. De Dutch Carrot Group richt zich op de teelt, koeling, verwerking en afzet van peen. De peen wordt onder het label “Top Carrots” in de markt gezet. De verwerking van de peen gebeurt bij Hiemstra in Beringe en Koop Landbouw in Usquert. De opbrengst van de winterpeen na tarrering was zeer goed, namelijk 90,6 ton/ha. Op dit moment zijn de prijzen voor winterpeen goed. Door de mindere voorraden en door het winterweer lijkt het ook voor de rest van het seizoen niet slecht. Dit geldt nog niet voor de uien. Deze markt blijft maar rond de 4 eurocent/kg liggen. De prijs moet toch minstens 10 eurocent/kg zijn. Ondanks de goeie export wil de prijs nog niet stijgen.