28 september 2008; aardappels rooien

1 oktober 2008; aardappels rooien

Woensdag en donderdag 24 en 25 september zijn onder perfecte omstandigheden de aardappels gerooid. Met de Grimme GZ 1700 rooier werden de aardappels mooi schoon de bewaring in gebracht.

 

Ook de aardappels bij mijn collega zijn er uit. Zondagavond waren we klaar. Net op tijd voor het inmiddels natte weer. Nu nog 8 ha Markies te rooien bij mijn andere collega over 10 dagen. Het aardappelrooien ging onder mooie omstandigheden. Met 5 km/uur werd er gerooid. Op de foto’s de gekochte Grimme rooier (GZ 1700) uit 2001. Op de rooier is een nieuwe diepteregeling gemonteerd. De diepte kan vanuit de trekker electronisch ingesteld worden. Tevens kan de druk op de diabolorolen ingesteld worden. Dit is vooral handig bij rooien onder natte omstandigheden. De te rooien rug die dan veel natter is word dan minder ingedrukt waardoor er minder grond te verwerken is. Na het rooien zijn de sporen van het aardappelland direct losgewoeld.

 

De uitslag van de eerst gerooide suikerbieten is ook binnen. Boven verwachting is het suikergehalte al zo vroeg hoog, namelijk 17,3 %. Ook de netto-opbrengst van bijna 80 ton/ha is zeer goed. Door de mooie rooiomstandigheden was het tarra % van rond de 10 % erg laag.