3 augustus 2008; oogst wintertarwe

3 augustus 2008; oogst wintertarwe

De wintertarwe is geoogst. Donderdagmorgen 31 juli om 2 uur was de wintertarwe eraf. Maandag waren we al begonnen. De wintertarwe was toen met ruim 18 % eigenlijk nog te vochtig. Woensdag was het beter. Het droogde veel beter. Alhoewel de combine van 14.00-19.30 stil heeft gestaan ivm storing. Loonbedrijf De Waard uit Biddinghuizen dorst de tarwe bij mij met een Massey Ferguson. Woensdag heeft Bram op t Hof uit Lelystad met zijn combine de tarwe gedorsen. Massey Ferguson 7278 Cerea combine van Bram Op’t Hof in Lelystad werkt samen met Loonbedrijf de Waard die zo’n zelfde machine heeft. De combine is voorzien van een 7 meter (25 feet) breed maaibord en 8 schudders. Zie meer info over de werking van de machine op de site van Barendregt. Helemaal vlekkeloos verliep het niet altijd. Door het vergeten dicht te doen van de achterklep van de kipwagen kun je zo een 1 ton tarwe verliezen. (zie foto onder) De elandweg lag bezaaid met tarwe.
De meeste wintertarwe is op vrachtwagens of containers van Post en Haveman uit Dronten weggegaan.
De wintertarwe wordt van uit de kipwagen op de vrachtwagen gelost. De wintertarwe kon s’nachts net niet op de kipwagens zodat ik een deel op het erf gestort heb. De volgende dag met de schepbak weer opgeschept op een lege kipwagen. De opbrengst is goed dit jaar. Afhankelijk van het vochtpercentage van de wintertarwe is er tussen de 10,3 en 10,5 ton/ha gedorsen. Dat is 1,7 ton/ha meer dan vorig jaar. 11 ha van de wintertarwe is voor zaaizaadvermeerdering bestemd en is naar Agrifirm in Emmeloord gebracht. De rest is als baktarwe naar Agrifirm in Dronten gegaan. De opbrengst van de erwten kwam op 4,5 ton/ha. Zeer matig, maar dat komt omdat ze veel te jong zijn geoogst. De hardheid was 88 terwijl 120 het uitgangspunt is om te oogsten. Doordat er een staffel wordt gebruikt bij de uitbetaling is het saldo (geldopbrengst per ha ) wel goed.


Afgelopen week een eerste proefrooing in de Zorba aardappels gedaan. Er zit nu 39 ton/ha onder.
De uien zijn vrijdagavond 2 augustus gespoten met het middel MH 30 om spruitvorming in de bewaring te voorkomen.