14 april 2007; uien beregenen

14 april 2007; beregenen uien

De droogte houd maar aan. En de problemen met de kieming van de uienzaadjes ook. Ben toch overstag gegaan. Donderdag 12 april de uien beregend. Het weerbericht van de weerman van omroep flevoland voorspelde nog zeker een week droog weer. De gezaaide uien willen door de droogte en de slechte structuur van de grond niet kiemen. Een enkele uienzaadje die wat dieper gezaaid is en net wat vocht heeft kunnen pakken kon wel kiemen, maar dat is veel te weinig. Dus heb ik een collega akkerbouwer die veel beregenloonwerk voor derden doet (o.a. tulpentelers) gebeld om mijn uien te komen beregenen.
Deze akkerbouwer, Henri Witkop heeft 2 beregeningshaspels van het merk faber continu aan het draaien op dit moment. In de buurt lopen er nu volop beregeningsautomaten. Sommige zijn zelfs de uien voor de tweede keer aan het nat maken. Ik hoop dat het bij 1 keer beregenen kan blijven, maar daarover heb ik nog mijn twijfels.

De suikerbieten hebben gelukkig geen problemen met de opkomst. Bietenzaad kiemt sneller dan uienzaad. Inmiddels staan er tussen de 50.000 en 70.000 bietjes boven. Dat is voldoende. Er worden ca. 100.000 zaadjes gezaaid per ha. De rest van het zaad ligt dus nog droog.